Compromís portarà a la Fiscalia diferents despeses de representació de l'alcaldessa de València, Rita Barberá, des de l'inici d'aquesta legislatura fins al setembre del 2014, i que sumen 278.000 euros, perquè valori si l'ús donat a aquest diners públics és "legal" o hi ha "una possible malversació".

Així ho han anunciat avui la portaveu adjunta de Compromís a les Corts i candidata a la Presidència de la Generalitat, Mònica Oltra, al costat del portaveu del grup municipal i candidat a l'alcaldia, Joan Ribó, en una roda de premsa en què han presentat el web "ritaleaks.compromis.net", que conté 446 factures d'aquestes despeses. Hi figuren, segons Ribó, 57.000 euros en bitllets d'avió, 17.000 en bitllets de tren, 21.000 de lloguer de cotxes, més de 41.000 euros en restaurants, 81.000 en hotels, 25.000 en despeses nadalenques i 28.000 en despeses de representació, així com 60.000 euros pagats a escortes de Barberá en període de vacances. Rita Barberá, per la seva banda, ha assegurat que totes les despeses de protocol i representació de l'Ajuntament estan "fiscalitzades", i ha dit que la seva publicació avui per part de Compromís no suposa cap heroïcitat ni filtració, sinó l'aprofitament de la transparència municipal".

Oltra ha explicat que, segons aquestes factures, a alcaldia s'han gastat 278.000 euros en 40 mesos en hotels, dinars i viatges, la qual cosa suposa 7.000 euros al mes - "el sou de vint mileuristes l'any", diu-, i ha criticat que l'alcaldessa, que cobra "uns 8.500 euros al mes", hagi gastat "el mateix en luxes i coses prescindibles". En la seva opinió, es tracta d'un "abús de poder que té impacte directe en les arques públiques", i ha explicat que traslladaran aquestes factures a la Fiscalia per si hi ha malversació, ja que "si un va a un acte de partit, no ho ha de carregar a la institució", perquè això no forma part de la política municipal.

"Al final, sembla que tots els camins porten al finançament del PP", ha manifestat Oltra, que ha asseverat que no pararan fins que "tornin fins a l'últim cèntim que s'han emportat de manera poc ètica o de manera il·legal".

Oltra ha reclamat una normativa "clara" que posi "límits" en les despeses de representació dels ajuntaments i la Generalitat i reguli quins "són legals i quins no", ja que abonar 100 euros per un dinar quan això és el que gasten "moltes famílies en la compra d'un mes" és "indecent".

Ribó ha indicat que l'Ajuntament de València és "molt poc transparent", ja que no han pogut aconseguir aquestes factures per les vies oficials, i ha afirmat que és "obscè, profundament insolidari i d'una falta d'ètica total" aquest tipus de despeses, i tenen "molts dubtes que siguin legals".

Per al portaveu municipal, Barberá ha de tornar les despeses "que no són de l'Ajuntament", sinó del partit, mentre que ha criticat que en les factures figurin menjars "amb Jabugo, ostres o gaspatxo de llagosta", i despeses de 3.209 euros per llogar un cotxe a Copenhaguen, una nit d'hotel per 771 euros a Florència o el pagament de 4.912 euros pel lloguer d'un cotxe a Londres en un viatge per tenir una reunió amb Bernie Ecclestone, per la Fórmula 1.