Les remuneracions d'origen privat rebudes per Federico Trillo i Vicente Martínez-Pujalte a la vegada que ocupaven un escó al Congrés han reobert el debat sobre el règim d'incompatibilitats dels diputats. Mentre el PP advoca per suavitzar aquest règim, l'oposició proposa endurir-lo.

Martínez-Pujalte que, a diferència de Trillo, continua com a diputat, ha deixat clar que no hi ha res irregular en l'assessorament a una empresa constructora i el cobrament de 75.000 euros per això. Ha explicat que aquesta activitat privada estava autoritzada pel Congrés i va pagar els impostos corresponents. A més, sempre ha estat pluriocupat.

Després de l'enrenou creat per la notícia, el seu cap de files al Congrés, el portaveu del PP, Rafael Hernando, no ha dubtat a sortir en defensa seva. Hernando ha avalat l'activitat privada de Pujalte, que va complir amb els "durs " requisits que assenyala la Cambra baixa, i alhora ha apostat per ampliar el règim de compatibilitats dels parlamentaris. "Som un dels parlaments amb controls més estrictes en el règim de transparència i incompatibilitats", ha assegurat Hernando, que s'ha mostrat partidari de flexibilitzar aquest règim per no "castigar" els diputats que volen exercir una activitat professional al marge del Congrés .

Això, sempre que no incorrin durant aquest treball en un possible tràfic d'influències o en un delicte de prevaricació.

També en aquesta mateixa línia, el president del Congrés, Jesús Posada, ha reconegut que no considera negatiu que els diputats puguin complementar el seu sou -"dels més baixos de la UE"- amb una activitat privada, amb la condició que no tingui relació amb el sector públic i compleixi les normes d'incompatibilitats. Posada ha confessat que ell prefereix que es dediquin exclusivament a la seva tasca com a parlamentaris, encara que també creu que s'ha de ser "flexible " en el cas de diputats que no tenen excessives responsabilitats dins del seu grup. Ha recordat que la norma d'incompatibilitats del Congrés és molt estricta i que els diputats ho tenen "tot" vetat, excepte gestionar el seu propi patrimoni i fer classes a la universitat sense rebre remuneració.

Per contra, el PSOE aposta clarament per endurir el règim d'incompatibilitats, tal com han proposat en alguna iniciativa parlamentària. El número dos, César Luena, ha acusat el PP de confondre des de fa "molt temps " els interessos públics amb els privats, mentre que la diputada María González ha advocat per implantar la dedicació exclusiva dels parlamentaris, com una "exigència ètica".

Des d'IU, el candidat a la Presidència del govern, Alberto Garzón, ha subratllat que cada dia que passa es confirma que al PP no hi ha "pomes podrides", sinó una estructura "corrupta i corrompuda", i ha insistit que el Congrés ha de tenir una llei d'incompatibilitats "molt més estricta". Per a Garzón és imprescindible endurir el règim d'incompatibilitats dels diputats per "desincentivar " que es puguin donar casos com aquests.

La portaveu d'UPyD, Rosa Díez, ha admès que les activitats privades de Trillo i Pujalte són legals, encara que "fraudulentes en termes democràtics".

Per contra, el portaveu adjunt de CiU al Congrés, Pere Macias, considera una actitud hipòcrita l'"esquinçar-se les vestidures" davant l'activitat privada en treballs autoritzats per la Cambra, igual que fan molts parlamentaris.