La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, va afirmar anit que Catalunya "està preparada per desobeir les lleis de l'Estat espanyol que són injustes" i per construir un Estat independent a partir de les eleccions catalanes del 27 de setembre.

Forcadell es va expressar en aquests termes en finalitzar l'acte organitzat conjuntament per l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) denominat "Tornen les urnes, tornem al carrer" destinat a reivindicar ajuntaments sobiranistes en els comicis municipals del 24 de maig. L'acte va tenir lloc al Palau Sant Jordi de Barcelona, i als voltants del mateix -en el que constitueix l'anell olímpic, i si bé els organitzadors van aconseguir omplir el recinte (unes 16.000 persones), els oradors no van començar a parlar fins a mitja hora més tard del previst.

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va dir que els catalans tenen "el repte més transcendent" de la seva història com a país, i va afegir: "només si anem junts, institucions i societat civil, ho farem possible, motiu pel qual necessitem el màxim d'ajuntaments i de consells comarcals favorables a la república catalana". "Es tracta de fer un procés de baix a dalt -va apuntar- perquè l'únic canvi que mai dirigiran les elits econòmiques sinó que s'hauran de sumar a ell, és el que ens permetrà crear l'Estat català".

Segons Forcadell, "el 24-M demostrarem que els catalans quan votem ho fem a favor de la independència" i aquell mateix dia "s'iniciarà la construcció de l'Estat català", perquè, va dir, "no hi ha una altra opció, i construir la república és el procés més il·lusionant i l'únic que té el futur assegurat perquè no hem de demanar permís a ningú".

"Estem preparats i sabem on anem, -va subratllar Forcadell, que va aprofitar l'acte per acomiadar-se com a presidenta de l'ANC- pel que demanem als nous alcaldes i regidors que s'impliquin en el procés cap a la independència, i estem preparats per desobeir les lleis injustes de l'Estat espanyol".

Segons la presidenta de l'ANC, "cap Estat i cap govern podrà evitar que el 27-S guanyem la república catalana" i que aquestes "siguin les eleccions més extraordinàries de la nostra història". En un altre moment, Forcadell va demanar als catalans "no tenir por", i va recalcar: "Ens van dir que no votaríem el 9-N i ho vam fer desobeint".

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va apuntar: "s'inicia un cicle electoral que té molta importància perquè hem intentat votar la independència a través d'un referèndum però l'Estat espanyol ens ho ha impedit, i no obstant això, no ens rendim i després d'haver treballat molt, estem més a prop que mai de l'objectiu". Per la seva banda, el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, va advocar perquè les eleccions municipals "també siguin plebiscitàries, perquè fins que Catalunya no sigui independent, tots els comicis que se celebrin haurien de tenir aquest caràcter".

En el transcurs de l'acte, que va comptar amb actuacions musicals, es va desplegar un mosaic i una pancarta gegant en la qual es podia llegir "24M. Fem la independència des dels ajuntaments".

Entre els dirigents de partits que estaven en l'acte figuraven Josep Rull i Jordi Turull (CDC), Mercè Jou (UDC), Oriol Junqueras i Marta Rovira (ERC), David Fernández (CUP), Sara Vilà (ICV), Jordi Martí ( MES) i Joan Ignasi Elena (Avancem), entre d'altres. També hi eren presents alcaldables de CiU, ERC, CUP, ICV-EUiA, guanyem, MES, Solidaritat i Reagrupament, tant l'Ajuntament de Barcelona, com d'altres municipals catalans.