El terratrèmol de 7,8 graus que ahir va sacsejar el Nepal va superar oficialment la barrera del miler de morts, segons van confirmar ahir fonts oficials, que ahir al vespre van actualitzar la llista tot i donar per fet que seguirà pujant.

Fonts del Centre Nacional d'Operacions d'Emergència, dependent del Ministeri de l'Interior, van indicar que ja s'han xifrat 1.170 morts, la major part d'ells a la vall central del país, on es troba Kàtmandu, el punt més afectat.

Després d'una jornada en la qual els successius recomptes van posar de manifest la magnitud de la tragèdia que va tenir lloc al Nepal, al tancament d'aquesta edició les autoritats continuaven buscant supervivents sota la runa i intentant quantificar els efectes reals del terratrèmol al país.

També ahir, a mesura que es va anar fent fosc a Kàtmandu, milers de persones van sortir al carrer, preparant-se per passar la nit al ras per temor a noves rèpliques.

El terratrèmol, que inicialment va ser identificat pel Servei Geològic d'Estats Units (USGS) amb una intensitat de 7,8 graus a l'escala de Richter, va tenir el seu epicentre a uns 80 quilòmetres al nord-oest de Kàtmandu.

La capital nepalesa, on es poden veure nombrosos edificis esfondrats, particularment antics incloent temples i monuments, tenia ahir una gran afluència de públic en centres comercials i algunes zones històriques atesa l'afluència de turisme intern de cap de setmana.

Alguns carrers i vies al voltant de la ciutat, en barris com el dels Newari, construïts tal i com es feia anys enrere, van sofrir de manera més forta l'impacte i la caiguda d'edificis.

Els hospitals de la capital van entrar en estat d'emergència, mentre els serveis d'emergència van passar el dia treballant en el desenrunament dels edificis caiguts per intentar trobar supervivents.

Mentre al Nepal el nombre de morts anava creixent sense parar, fora del país s'han anat repetint a més les expressions de solidaritat.

Ajuda internacional

La Unió Europea ha anunciat que estudia la possibilitat donar ajuda financera al Nepal després del "devastador" terratrèmol d'ahir.

"Analitzarem com podem ajudar el Nepal a reaccionar respecte als edificis destruïts i danyats i com ajudar els seus ciutadans", van indicar la cap de la diplomàcia comunitària, Federica Mogherini, i els comissaris europeus de Desenvolupament, Neven Mimica, i d'Ajuda Humanitària i Resposta davant situacions de Crisi, Christos Stylianides.

"Estem considerant la possibilitat de proporcionar al Nepal algun suport pressupostari", van afegir els tres responsables comunitaris, que no van aportar xifres sobre el volum de l'ajuda.

"Aquesta és una situació d'emergència humanitària que requereix un esforç d'ajuda coordinada a nivell internacional, que la UE està disposada a recolzar", van indicar els tres polítics europeus, que van informar que el Centre Europeu de Coordinació de la Resposta a Emergències de la Comissió Europea "segueix la situació".

A més, les fonts de l'organisme europeu van indicar que "experts humanitaris" de la Comissió estan en camí cap a les zones afectades.

"Estem profundament entristits per la destrucció i pèrdua de vides causada pel devastador terratrèmol que ha afectat el Nepal i algunes parts de l'Índia", van assenyalar Mogherini, Mimica i Stylianides, recordant que encara no es coneix l'abast dels danys, ni el nombre de víctimes definitiva. "Els nostres cors estan amb el poble de Nepal i l'Índia, i amb totes les famílies afectades per aquesta tragèdia", van afegir els representants de l'alt comissionat.

La vicepresidenta de la Comissió Europea per a Pressupost i anterior responsable de Cooperació Internacional, Kristalina Georgieva, va recalcar en el seu compte de Twitter, a més a més, que "la por al fet que hi hagués un terratrèmol a Nepal sempre havia estat alt".

També el president rus, Vladimir Putin, es va solidaritzar amb el Nepal, i des del Vaticà, el papa Francesc segueix "amb l'oració i amb gran preocupació" els fets.

Allaus a l'Everest

No obstant això, tot sembla indicar que encara falta molt per poder arribar a mesurar l'impacte real de la catàstrofe natural. Fins i tot a l'Everest el muntanyisme, que viu en aquesta època de l'any l'inici de la temporada en el cim més alt del planeta, va sofrir el cop.

El govern del Nepal té constància d'almenys deu muntanyencs estrangers morts a l'Everest, segons va informar ahir al vespre una font del Ministeri de Turisme.

La font no va poder facilitar la nacionalitat concreta dels morts i tampoc va precisar si hi ha desapareguts o ferits en aquests moments entre els escaladors que es trobaven a la muntanya.

El muntanyenc i fotògraf espanyol Javier Camacho Giménez, que es trobava en el camp base per intentar ascendir al cim del Lhotse al moment del terratrèmol, va assegurar en una conferència telefònica que el terratrèmol va provocar un vessant des del cim Pumori que va sepultar alguns campaments, especialment de muntanyencs xinesos i japonesos.

Aquest és el pitjor terratrèmol en la història recent del Nepal i un dels més forts des de fa deu anys a la regió, quan un sisme va provocar una tragèdia que va causar més de 84.000 morts al Caixmir indi.