Els equips de rescat van evacuar avui a 32 persones de l'Everest, que viu una de les seves pitjors tragèdies després de les allaus provocades per un terratrèmol de 7,8 graus al Nepal que han causat 22 morts, 217 desapareguts i un nombre indeterminat de atrapats a la muntanya més alta del món.

Un sisme de 7,8 graus en l'escala de Richter va sacsejar ahir la vall central del Nepal, provocant la mort de 2.357 persones i ferides a 6.237, i deixant habitatges destruïts, carreteres destrossades i les telecomunicacions i connexions elèctriques molt danyades en aquesta zona.

El moviment tel·lúric va causar diverses allaus a l'Everest que van enterrar part del campament base on es trobaven 1.000 escaladors i guies, entre ells 400 estrangers, que es preparaven per a l'ascens en ple començament de la temporada d'escalada, d'acord amb el Ministeri nepalesa de Turisme.

Durant tota jornada d'avui helicòpters han sobrevolat el sostre del món a la recerca de supervivents.

El secretari adjunt de Turisme, Suresh Acharya, ha indicat, segons els mitjans locals, que 32 persones han estat rescatades en aquesta regió i 29 estan sent tractats a l'hospital a la localitat de Lukla, propera a l'Everest.

Almenys una desena dels 22 muntanyencs morts són estrangers tot i que fins al moment no ha facilitat detalls.

Fonts d'aquest Ministeri han indicat avui que hi ha almenys 51 ferits, 41 d'ells en estat greu.

A mig matí d'avui un nou sisme de 6,7 graus en l'escala de Richter va tornar a terroritzar als nepalesos i va provocar noves allaus a l'Everest, encara que sense conseqüències greus.

"Replica a la 1 pm Horrible al campament 1. Allaus en tres llocs. C1 una petita illa", va tuitejar des de la muntanya l'alpinista Daniel Mazur.

Des del campament base, el muntanyenc Alex Gavan va avisar també dels nous allaus i hores més tard va escriure a Twitter: "Ara les coses estan més tranquil·les però grans zones del campament base semblen que han passat per una explosió nuclear. Hi ha una gran incertesa entre les persones ".

Segons Gavan després del rescat al matí dels escaladors ferits encara quedaven "més de cent" al campament 1.

Amb la caiguda del sol les autoritats van anunciar la fi de les tasques de rescat i van afirmar que al matí següent evacuarien a la resta de atrapats a l'Everest.

Entre ells esperen trobar-se els muntanyencs espanyols Javier Camacho i Ricardo Fernández, que es troben al camp base de l'Everest, "molt afectats psicològicament" i cansats davant la situació "incerta" causada pel terratrèmol.

"Estem desitjant sortir d'aquí. Estem espantats ja que els rumors sobre possibles nous tremolors no cessen. Estem esperant que ens treguin en helicòpter, però si no és possible sortir per aquest mitjà tenim la intenció d'anar caminant fins a Lukla", on es troba un petit aeroport, va dir telefònicament a Efe el fotògraf i muntanyenc Camacho.

A Camacho, membre de l'Associació Espanyola de Fotògrafs de la Natura (AEFONA), i al seu company d'escalada, Ricardo Fernández, els va sorprendre el terratrèmol al camp base de l'Everest, des d'on tenien la intenció d'afrontar l'ascensió del Lhotse -el quart pic més alt del món- sense ajuda d'oxigen ni xerpa.

Aquesta nit tornaran a dormir amb les botes, el frontal i els guants posats, preparats per sortir corrent en cas de rèpliques.

Aquesta tragèdia a la muntanya més alta del món arriba gairebé un any després de la mort de 16 xerpes nepalesos en una allau, el dia més mortal en la història de l'escalada de l'Everest.

Aquest és el terratrèmol de major intensitat en gairebé 80 anys al país de l'Himàlaia i el pitjor que ha viscut la regió en una dècada, des que el 2005 un moviment tel·lúric causés una tragèdia de grans proporcions al Caixmir, amb un balanç de més de 84.000 morts.