El dispositiu desplegat per fer front a l'abocament del pesquer rus Oleg Naydenov, que el dia 14 d'abril es va enfonsar a 15 milles (24 quilòmetres) al sud de Gran Canària amb 1.400 tones de fuel, ha aconseguit recollir de moment 400 quilos de restes d'hidrocarburs. El secretari d'Estat de Foment, Julio Gómez Pomar, va insistir ahir que el fuel no ha arribat a les costes de Tenerife i la Gomera i ha informat que la taca principal de l'abocament es troba a 200 milles (370 quilòmetres) al sud de l'enfonsament.

Hi ha una taca "molt petita" que no arriba a un quilòmetre quadrat d'extensió a l'oest de l'enfonsament i al sud-oest de Canàries, i amb un 2,5% de fuel pesat, però que es vigila per evitar que les restes arribin a la costa, va dir Gómez Pomar, que va admetre que continua sortint fuel del vaixell naufragat. Pel que fa a la taca localitzada dissabte a una distància d'entre 4 i 5 quilòmetres a l'oest del cap Descojonado (Gran Canària) ja s'ha dispersat, segons fonts del govern de Canàries.

Gómez Pomar va explicar que, a causa dels vents i els corrents marins, hi ha una "especial vigilància" al canal entre Gran Canària i Tenerife, davant la possibilitat que puguin arribar residus a la costa sud de Tenerife i La Gomera, on els mitjans marítims i aeris no han detectat cap abocament.

Dels tancs del vaixell, que es troba a 2.700 metres de profunditat, en continua sortint fuel, uns deu litres per hora, segons s'ha pogut saber a través del robot submarí desplegat per l'empresa noruega Otech, contractada per Foment i que s'encarregarà també del segellat de les tres fissures que s'hi han detectat, i de les zones de potencial risc de fuga. Aquests treballs s'iniciaran en els pròxims dies i són "extraordinàriament complexos" a causa de la profunditat a què es troba el vaixell. Posteriorment es procedirà a l'extracció del combustible que quedi al vaixell. De la quantitat de fuel expulsada per la nau, Gómez va dir que els tècnics no poden donar una informació fidedigna i que s'han aconseguit retirar 400 quilos de l'abocament, una quantitat que tampoc és "excessiva".

El govern canari ha assegurat que la informació donada dissabte per l'organització ecologista WWF va ser una falsa alarma, en el sentit que l'abocament estava arribant a les costes de Tenerife i la Gomera. El comandant de l'helicòpter del govern canari que va sobrevolar la zona amb tècnics de WWF també va dir que l'havia albirat, però posteriorment els mitjans marítims desplegats a la zona van comprovar que no existia.