L'ús del català com a llengua habitual supera amb escreix al del castellà a la Catalunya centra. El 63% de la població té com a primera llengua, la catalana, una xifra que ha experimentat un augment de 13,9 punts, mentre que el 25% fa servir el castellà. El coneixement de la llengua catalana entre aquells que no la tenien com a llengua inicial ha augmentat en els últims anys a la Catalunya Central pel que fa a les habilitats de parlar i llegir en un total de 121.914 persones. Aquestes són algunes de les dades més rellevants de l'enquesta d'Usos Lingüístics de la població 2013 que s'ha presentat aquest dimecres a Manresa. L'enquesta s'ha realitzat en una mostra de 549 persones.

L'estudi conclou que la major part de la població adulta del territori entén, llegeix, parla i escriu en català en proporcions més altes que el conjunt del país. En nombres absoluts, de les 326.300 persones de més de 15 anys, n'hi ha 314.952 que entenen el català, 293.057 que el saben parlar, 290.131 que el saben llegir i 242.198 que el saben escriure.

El nombre de persones que tenen el català com a llengua habitual i d'identificació supera els que la tenen com a llengua inicial. El 49,1% té el català com a llengua inicial i el 63% la té com a habitual. A banda del català i el castellà, hi ha 31.000 ciutadans de la Catalunya Central que tenen altres llengües com a inicials. En aquests cas la meitat adopten el català i/o el castellà com a llengües habituals.

A la Catalunya Central el català creix tant per la transmissió entre pares i fills com pel fet que hi ha 54.763 persones que, sol o compartit amb el castellà, l'han adoptat com a llengua habitual tot i que no era la llengua inicial en què van aprendre a parlar.

El percentatge d'ús del català com a llengua habitual a la Catalunya Central (63%) se situa per sobre la mitjana catalana i només és superat per les Terres de l'Ebre (73,8%). Per sota queden els àmbits de Ponent (61,9%) i Alt Pirineu i Aran (61,3%), les comarques gironines, amb un percentatge del 51,5%, el Camp de Tarragona, amb el 38,6 %, el Penedès amb el 35,5% i el Metropolità de Barcelona amb el 27,8%. En aquests àmbits, el castellà és la llengua habitual de la majoria de la població.

Pel que fa als usos lingüístics en els àmbits de consum i serveis analitzats, els ciutadans de les comarques centrals usen majoritàriament el català. Així, l'ús del català se situa a l'entorn del 70% en els àmbits d'administració local, administració de la Generalitat, bancs, personal mèdic i petit comerç. En els àmbits del gran comerç i l'administració de l'estat, el percentatge és a l'entorn del 60%.