Finalment el cap es va imposar al cor. Núria Picas i el seu com-pany, el vigatà Ferran Latorre, van decidir ahir abandonar l'aventura d'ascendir al Makalu, la cinquena muntanya més alta del món amb 8.463 metres i començar a planificar la manera de tornar a casa, una empresa que es preveu tant o més complicada que la de quedar-se. El retorn des del punt en què han estat aquests darrers dies, en un camp base avançat, a 5.700 metres d'alçada, s'albira costós per culpa de les condicions d'extrema fragilitat de la muntanya, molt sacsejada pel terratrèmol de dissabte i les contínues rèpliques posteriors, i amb les faldes curulles de neu i el perill d'allaus que això suposa.

La mateixa corredora manresana establerta a Berga va justificar ahir a la tarda la decisió a Regió7 i va esgrimir els mateixos arguments que havia explicat el dia anterior. "D'una banda hi ha la falta de respecte que creiem que suposaria per al país que nosaltres seguissim escalant després de saber els problemes que hi ha a llocs com Pokhara o Katmandú. A part d'això, hi ha el perill evident que hi hagi noves rèpliques. És difícil abandonar, perquè hi has invertit molt, però pensem que tindrem l'oportunitat de tornar-hi més endavant". La decisió no ha estat compartida per tothom que aquests dies és al Makalu. "Hi ha un grup de belgues que diu que segueix endavant. Tant de bo no els passi res, però crec que se l'estan jugant massa"

La via correcta

Un cop decidit que cal tornar, ara s'ha de saber com fer-ho. Picas va explicar que "passarem tota la jornada de dimecres recollint el material d'aquest camp base avançat i, fins tot, intentarem pujar a buscar-ne al camp número 1, i després mirarem com tornar al camp base principal".

Ara mateix, aquest itinerari "és tota una incògnita. En Ferran té un amic que ens ha d'assessorar sobre la manera de baixar, un camí que començaríem a fer dijous. A partir d'aquí, veurem si anem cap a Katmandú o no". El company de Picas en l'expedició "té una fundació i molts dels que abandonen l'Himàlaia aquests dies miren de prendre la via de Delhi, a l'Índia. A nosaltres ens agradaria anar cap a Katmandú i ajudar en tot el que puguem, però ara mateix no sabem què farem".

En cas que prenguin aquest camí, "hem parlat amb gent. El meteoròleg de TV3 Dani Ramírez ens ha donat consells molt útils sobre el fet que acumulem molta aigua, que aquí aconseguim del desglaç de la neu, perquè a la capital hi ha casos de còlera i de tifus. De provisions i de medicines no ens en falten".