Katmandú acomiada els seus morts en el terratrèmol de dissabte mentre centenars de milers de persones marxen de la devastada capital, on arriben, però, nepalesos de tot el país i aquells que viuen a l'exterior i volen saber què ha passat amb els seus familiars .

A Aarya Ghat, un lloc sant sota l'aixopluc de l'esquerdat temple al déu hindú Shiva de la capital, les pires funeràries no s'aturen, com tampoc ho fan els plors i el dolor per la pèrdua de familiars. "Cal resignar-se, no queda una altra solució", va dir a Efe Sagar Dahal, un jove professor, després d'acomiadar-se de la seva tia i tres dels seus cosins.

El govern manté la xifra d'una mica més de 5.000 morts i més de 10.000 ferits com a balanç de la catàstrofe, i Katmandú encara comença a preparar-se per conèixer el que ha succeït a la resta del Nepal a mesura que es van recuperant les comunicacions per carretera.

Bimal Shrestha, procedent d'un poble del districte de Sindhupalchwok, va afirmar a Efe que el sisme i les rèpliques posteriors van ensorrar unes 800 cases i van morir almenys un centenar de persones només en el seu llogaret. D'allí també és Ranjiv, un xofer de 35 anys que treballa en una ambaixada a Nova Delhi i ha tornat al Nepal. "La meva filla va marxar dissabte. Va ser a l'església i només sé que se n'ha anat, no sé on, això és el que vaig a veure", va dir a Efe Ranjiv.

El govern del Nepal ha reconegut que encara no pot quantificar la magnitud de la catàstrofe ni el nombre de morts per la falta d'accés a pobles remots, encara que comencen a sortir dades, com la de 450.000 desplaçats i gairebé 95.000 infraestructures danyades. "No som capaços d'avaluar la situació, ja que pobles sencers han resultat danyats en zones remotes. No sabem quanta gent hi havia en els pobles quan es va produir el sisme", va declarar a Efe el portaveu del ministeri de l'Interior nepalès, Laxmi Prasad Dhakal.

Els hospitals de Katmandú es troben al límit de la seva capacitat mentre continuen arribant ferits des d'altres districtes del país. "L'hospital ja està col·lapsat pel nombre de pacients, mentre gent que prové de més enllà de la vall (de Katmandú) continua arribant", va assegurar al rotatiu nepalès Kantipur el doctor Swoyam Prash Pandit, director de l'hospital Bir, el principal centre mèdic de la capital.

Mentre des dels llogarets els damnificats van com poden a la principal ciutat del país, al voltant de 340.000 persones han abandonat la vall de Katmandú per por de noves rèpliques i brots de malalties, segons la Policia de la capital. El Centre Nacional d'Operació d'Emergència del Nepal eleva aquesta xifra a unes 420.000, mentre es veuen sortir de la ciutat innombrables autobusos, camions i altres vehicles amb gent fins i tot enfilada als sostres o agafada com pot a les portes i finestres després de pujar a la carrera.

L'ONU calcula que es requereixen 415 milions de dòlars en els pròxims tres mesos per a l'ajuda més urgent als damnificats, que inclou allotjament temporal, aigua, aliments i atenció mèdica.

El govern nepalès ha admès que necessita prop de mig milió de tendes de campanya, i amb prou feines 4.700 ja han estat distribuïdes.