El ple del Parlament ha validat avui el decret llei 1/2015 de mesures extraordinàries i urgents per a la mobilització d'habitatges pertanyents de processos d'execució hipotecària, que passarà a tramitar-se com a projecte de llei.

Les entitats financeres ja han informat de l'existència de 1.404 pisos procedents d'execucions hipotecàries o dacions en pagament que podrien ser objecte del nou dret de tempteig que tindrà el Govern en les operacions de venda d'aquests immobles.

Amb aquesta mesura, la Generalitat vol poder intervenir "davant possibles dinàmiques d'especulació immobiliària quan es produeixen transaccions entre entitats financeres i grups d'inversió que puguin estar actuant impunement i sense transparència", comprant "paquets d'habitatges amb residents" que queden en situació de gran vulnerabilitat.

El decret pretén respondre a la problemàtica existent a Catalunya mitjançant diferents mesures que incentivin el destí dels pisos buits com a lloguer social, com la de sancionar entitats amb pisos buits més de sis mesos i la possibilitat que el govern intervingui al mercat de pisos buits, entre d'altres.