L'exprimer ministre del Quebec Jean Charest creu que les conseqüències d'un procés d'independència són "molt greus" i avisa que els referèndums "no són la panacea", ni ho "resolen tot", ja que "exacerben les divisions i generen cicatrius" , com tampoc no són "una campanya electoral" perquè "s'exageren les diferències".

Charest, primer ministre entre el 2003 i el 2012, va participar ahir en un debat organitzat per Societat Civil Catalana, amb l'expresident del Parlament Europeu i exministre socialista Josep Borrell, que va demanar a la comunitat internacional que es posicioni sobre la independència, ja que el seu pronunciament seria "decisiu" en aquest debat, en el qual els catalans han estat "intoxicats" amb "mites i falsedats repetides sistemàticament".

"Compte amb els que creuen que un referèndum no té problemes", va advertir l'exdirigent quebequès. "Hi ha molt pocs problemes que es poden solucionar amb un sí o un no. Un referèndum dóna resposta, però divideix i bloqueja. Al Canadà, va dividir famílies, va crear tensions i va generar cicatrius. Encara que pensem que resol problema, de vegades exacerba les divisions", va dir Charest. Segons la seva opinió, en cas de celebrar-se un referèndum, les "condicions han de ser molt clares", una lliçó que van aprendre en el cas escocès. "És un tema greu, molt greu, molt pesat per a una societat, i els desitjo un debat amb molt respecte", va afegir Charest.