La xifra de morts causada pel terratrèmol de dissabte segueix pujant de manera inexorable al Nepal i ja supera els 6.000, un nombre que l'ONU dóna per segur que augmentarà encara considerablement un cop s'arribi a les zones rurals del país, fet que cinc dies després del terratrèmol considera "essencial". L'últim balanç oficial de morts va arribar als 6.166 i el de ferits supera els 13.000, registres que confirmen dia a dia les dimensions devastadores d'una catàstrofe que manté desenes d'equips de rescat mobilitzats a la recerca de miracles sota les runes.

"A les zones remotes on el terratrèmol va ser realment més violent, el patiment és molt més gran del que estem veient aquí, a més la infraestructura allà no té la mateixa robustesa que aquí, així que pots imaginar que la xifra de víctimes és molt més alta" , va explicar el màxim responsable de l'ONU al Nepal, Jamie McGoldrick.

El coordinador d'Assumptes Humanitaris de l'ONU i, per tant, màxim responsable d'articular tota l'ajuda internacional que arriba al país, va assenyalar que en aquests moments ja "no es tracta de qui ha mort", sinó del que es pot fer "amb qui ha sobreviscut".

"Considerem que tres quartes parts de la població efectiva visqui en aquestes àrees fora de Kàtmandu", va afirmar, però va rebutjar entrar en especulacions sobre la situació que pot haver-hi en aquests llocs després del terratrèmol.

El responsable de l'ONU va treure importància a les crítiques pels problemes en el repartiment d'ajuda a la població, perquè considera que algunes poden ser conseqüència del moment.

"És un moment molt dramàtic en què la gent ha perdut els seus mitjans de vida, les cases, els seus éssers estimats", va dir, tot afirmant que és important respondre a aquests reclams i "pacificar" els que protesten satisfent les seves expectatives.

Superat ja el cinquè dia del sisme, McGoldrick considera "essencial" sortir amb l'ajuda fora de Kàtmandu i portar "tota la pressió, tota la discussió, tots els mitjans allà on crec que es necessiten, que és fora de Kàtmandu, als districtes de l'epicentre del terratrèmol", va assenyalar. "Ara no parlem de xifres, només per planificar, perquè les xifres reals només apareixeran quan arribem a la gent que pateix", va afirmar.

A Kàtmandu el drama continua, igual que la vida, i les botigues van començar a reprendre el seu pols habitual, encara que noten la sortida de la ciutat de centenars de milers de persones que treballaven en el sector.

El president en funcions de la Federació de Cambra de Comerç i Indústria del Nepal (FNCCI), Pashupati Murarka, va assegurar que "molts comerciants tenen por encara d'entrar a les botigues", però va destacar l'increment de l'activitat durant el dia. No obstant això, va alertar que unes 400.000 persones poden haver abandonat Kàtmandu, "la majoria d'ells treballadors", amb el que això implica per estabilitzar el sector.

El subministrament elèctric a la vall de Kàtmandu s'ha recuperat gairebé íntegrament i ja arriba al 90% dels usuaris, però la por de noves rèpliques o brots d'epidèmies ha empès 10.126 vehicles a abandonar Kàtmandu en les darreres hores, segons la Policia nepalesa.

Espanyols per trobar

El ministeri d'Afers Exteriors continua buscant 78 espanyols al Nepal, 15 dels quals es trobaven en zones de més risc quan va ocórrer el terratrèmol de 7,8 graus de magnitud que va arrasar el país de l'Himàlaia, segons les darreres dades facilitades pel ministre, José Manuel García-Margallo. Una vegada que el govern ha completat les tasques de repatriació dels espanyols localitzats després del sisme, Exteriors continua pendent d'aquests 78 ciutadans que continuen sense aparèixer i que majoritàriament són turistes. D'aquests 15 ciutadans pendents de localitzar en zones amb més risc, 13 estaven en àrees de muntanya i dos a Pokhara, segons va informar el cap de la diplomàcia espanyola durant una videoconferència que ha mantingut amb l'ambaixada a Nova Delhi, que dirigeix Gustavo de Arístegui. Exteriors està especialment preocupat per quatre ciutadans asturians que eren a Langtang, una zona muntanyosa "particularment dolenta", va dir García-Margallo.