Milers de persones -56.000, segons els organitzadors- omplen el centre de Barcelona aquest divendres al migdia amb motiu de la manifestació del Primer de Maig convocada per CCOO i la UGT de Catalunya. Darrere del lema unitari de la concentració, 'Precarietat és explotació. Treball i salaris dignes + Protecció social', els manifestants han seguit la consigna dels dos principals sindicats catalans, que han cridat els treballadors a mobilitzar-se per reclamar millores en l'ocupació i la protecció dels aturats. La marxa ha començat a avançar pocs minuts després de les dotze del migdia des de la plaça Urquinaona, on hi ha la capçalera, en direcció a la plaça de la Catedral, on es llegiran els manifestos.

Com és habitual, els secretaris generals d'UGT i CCOO, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego, són darrera la pancarta, a la capçalera de la marxa. En segona línia s'hi troba el president d'ERC, Oriol Junqueras. També han assitit a la manifestació representants polítics del PSC com l'alcaldable barceloní Jaume Collboni; d'ICV i EUiA com els coordinadors generals Joan Herrera i Joan Josep Nuet (respectivament) i de Barcelona en Comú com Ada Colau. A més, hi és present, entre d'altres, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell.

Els convocants han demanat als ciutadans que es manifestin i també que votin tenint en compte la necessitat de millorar els "drets socials" dels treballadors en les diverses eleccions que hi ha previstes per aquest 2015.

En el manifest unitari de CCOO i UGT de Catalunya, els sindicats denuncien que la crisi econòmica i financera, que han patit "principalment els treballadors", encara no és "cosa del passat". Els convocants adverteixen que les xifres macroeconòmiques volen amagar una realitat de milions de persones a l'atur, amb un percentatge de gairebé el 50% de desocupats de llarga durada i un 40% que no reben cap prestació.

Els sindicats també lamenten que "la millora teòrica de l'economia del país no es veu reflectida en els nostres salaris rebaixats", mentre centenars de famílies han d'afrontar desnonaments perquè no poden pagar les quotes de la seva hipoteca. El manifest assenyala que actualment s'ha convertit "la precarietat de les condicions laborals en un signe de modernitat, quan no és altra cosa que explotació".

"Coneixem els responsables que han fet possible un dels retrocessos més brutals que hem patit els treballadors d'aquest país. Són els responsables d'impulsar reformes laborals contra la classe treballadora per generar un profund desequilibri a favor del poder dels empresaris i en detriment de la qualitat en la contractació, dels salaris dignes, de la negociació col·lectiva i dels drets socials", sentencia el document signat pels dos principals sindicats de Catalunya.

Davant d'això, els representants dels treballadors reclamen "la creació d'ocupació de qualitat, amb drets i uns salaris dignes", juntament amb la derogació de la reforma laboral i altres mesures com la "llei mordassa", que pretén limitar la capacitat de la societat de manifestar-se, reivindicar els seus drets i plantar cara als poderosos". També demanen el fi de les retallades i les privatitzacions en els serveis públics i exigeixen "que no s'aprofiti la crisi per desmantellar l'estat del benestar".

"Per tot això, CCOO i UGT de Catalunya fem una crida perquè aquest Primer de Maig esdevingui la demostració que el moviment obrer, les organitzacions sindicals i el conjunt dels treballadors i les treballadores no estem disposats a fer cap pas enrere en la defensa dels nostres drets. Que no retrocedirem en la nostra lluita per la justícia social. Que no abandonarem el combat per una societat millor", conclou el manifest.

''Salaris dignes, treball estable i protecció social''

Minuts abans de començar la marxa, els líders sindicals han lamentat que la suposada recuperació econòmica que s'està començat a detectar en les xifres macroeconòmiques encara no arriba als ciutadans, però han recalcat que cal aprofitar ''el moment'' precisament per reclamar salaris més alts, treball estable i protecció social.

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, creu que els salaris han de recuperar ''part del que s'ha perdut'' els darrers anys i participar del ''creixement econòmic dels comptes d'explotació'' de les empreses que tenen beneficis. D'aquesta manera, diu Gallego, es permetrà que les persones recuperin capacitat adquisitiva. Per Gallego, l'augment de salaris estimularà el consum, d'aquí l'activitat econòmica i per tant, es crearà ocupació. En aquest sentit, Gallego, creu que el treball ha de ser estable, perquè el de ''usar i llençar'' no permet que les empreses desenvolupen estratègies de futur, es perd experiència laboral i la capacitat d'invertir en noves tecnologies. Per Gallego, el ''treball estable i amb drets'' és imprescindible per modernitzar i l'economia a banda de ser imprescindible com a ''element de justícia social'' per permetre el desenvolupament personal.

En una línia similar s'ha manifestat Josep Maria Álvarez, secretari general d'UGT, que creu que la suposada millora de l'economia han de començar a revertir amb els salaris dels treballadors, que podran consumir. Álvarez creu que s'ha de repartir la riquesa per arribar ''a la gent que té menys'' i sobretot a les persones que s'han quedat a l'atur i no tornaran a treballar perquè tenen ''perspectives nul·les''. Alvárez creu que a Catalunya hi ha 100.000 persones en aquesta situació i per això aposta per un ''pla de rescat'' per assegurar-los una jubilació digna. Per Álvarez creu que és un Primer de Maig amb ''esperança i il·lusió'' i aposta per crear les condicions per ''un canvi polític'' que ajudi a canviar polítiques i repartir riquesa.