L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) va afirmar ahir que fins al moment només ha rebut una notificació d'incident advers relacionat amb les pròtesis ortopèdiques de l'empresa Traiber, per la qual cosa considera que "no hi ha un problema de seguretat". En declaracions a Efe, la directora de l'Aemps, Belén Crespo, va afirmar que hi ha un seguiment dels hospitals i professionals sanitaris a 5.968 pacients als quals s'han implantat aquestes pròtesis.

Crespo va explicar que les actuacions de l'Agència van començar el mes de setembre passat, quan va tenir coneixement de la primera denúncia sobre aquest cas, moment des del qual, d'una banda, va començar a treballar amb la Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitària de la Generalitat de Catalunya, i, per l'altra, a investigar l'empresa.

Un cop que la Generalitat va anar remetent informació a l'Agència, aquesta va estimar que les actuacions de l'empresa eren constitutives d'un delicte penal, de manera que va posar el cas en mans de la Fiscalia. També va llançar una alerta, el 7 de novembre, en què assenyalava que després de les investigacions portades a terme tant per l'Agència com per la Generalitat es posaven de manifest "importants deficiències en el sistema de qualitat de l'empresa", així que va ordenar el cessament en la utilització dels productes sanitaris fabricats per Traiber. En concret, va destacar "greus infraccions" de la legislació de productes sanitaris per ser fabricats sense la preceptiva llicència sanitària i estar comercialitzant productes que no es trobaven emparats pel certificat de conformitat CE, cosa que suposava "un risc greu per a la salut dels pacients". En aquesta alerta, també va demanar als centres sanitaris que identifiquessin els pacients portadors de les pròtesis i duguessin a terme un seguiment, com és habitual, a les persones que les tinguessin implantades al maluc, al genoll i la columna, als tres, sis i dotze mesos des de la implantació.

Crespo va insistir que s'està intentat localitzar les persones amb aquestes pròtesis per saber "l'univers de pacients", cosa que no vol dir, ha aclarit, que els que portin una pròtesi de Traiber tinguin problemes de salut.

"Ni de bon tros, no hem tingut coneixement de cap incident advers, llevat del de la denúncia que va investigar Catalunya, amb la qual cosa entenem que no hi ha un problema de salut", ha ressaltat Crespo, que ha afegit que són deu les comunitats que estan fent el seguiment, tot i no precisar quines.

Un jutjat de Reus investiga el cas i, segons l'acte judicial dictat l'1 de maig, Traiber hauria venut pròtesi caducades o en mal estat com si fossin noves, i la primera tinent d'alcalde de Reus, Teresa Gomis, l'hauria ajudat amb "ignorància deliberada".

El jutge que investiga aquest cas també va ordenar presó eludible amb 20.000 euros de fiança a l'empresari Lluís Márquez, de Traiber, per una suposada pressió per vendre les seves pròtesis a l'Hospital de Sant Joan de Reus per adjudicació directa.