Els dirigents independentistes d'Unió van acordar ahir fer campanya conjuntament pel "no" com una aposta per la independència i com una "esmena a la totalitat" a la pregunta sobre el full de ruta acordat per l'executiva democratacristiana i que votaran els militants el 14 de juny.

El dirigent sobiranista d'Unió Antoni Castellà va explicar que aquest sector ha acordat fer campanya pel "no" per propiciar un "sí" a l'aposta d'un Estat independent per a Catalunya. Castellà va descartar iniciar tràmits per provocar la convocatòria d'un congrés extraordinari i, de moment, ha assegurat que es concentraran a fer campanya pel "no" el 14-J perquè consideren que la pregunta no és "clara" ja que "no defineix què és el procés" sobre el qual es demana posició als militants.

Entre el grup de crítics que faran campanya conjuntament destaquen la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i l'expresident de la Cambra i exdirigent d'Unió, Joan Rigol, que participaran en actes juntament amb membres del comitè de govern d'Unió com Mercè Jou, Assumpció Laïlla, Marta Vidal, Mireia Solsona, Joan Recasens, Gerard Ardanuy i Joan Josep Malràs, a més de la diputada al Parlament Elena Ribera.

Després d'un dinar amb una quinzena de dirigents independentistes, Castellà va defensar que faran campanya pel no "com a esmena a la totalitat" a una pregunta que creuen que "no és clara" perquè evita definir l'objectiu d'un Estat independent davant les catalanes del 27-S. El dirigent d'Unió va assenyalar que la campanya que emprenen "no té res a veure" amb el president del comitè de govern, Josep Antoni Duran i Lleida, i va assenyalar que l'encàrrec de fer la proposta era del secretari general i conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, al qual va acusar de no acceptar les transaccions que va proposar el sector independentista sobre la redacció original de la pregunta de la consulta.

Després que Espadaler advertís ahir que votar no "és excloure una part del catalanisme", Castellà va defensar que la seva proposta és "la més integradora" perquè, segons el seu parer, oposar-se a la independència és "excloure el 90%" dels que van anar a votar el 9-N en la consulta alternativa i que van votar a favor que Catalunya tingui un estat independent.

El dirigent democratacristià i secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat de Catalunya va explicar que dilluns de la setmana que ve oferiran més detalls de la campanya i que ja han demanat al partit dades dels militants per tal de poder contactar amb ells per demanar-los el vot.