Regió 7

Les diferents sancions per les infraccions contemplades a la "llei mordassa"

Les sancions poden anar dels 100 als 600.000 euros

01.07.2015 | 10:12
La llei ha estat criticada per l´oposició i les organitzacions socials
La llei ha estat criticada per l´oposició i les organitzacions socials

Aquest dimecres 1 de juny ha entrat en vigor la nova Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com la famosa "llei mordassa". Un any i mig després de que el Ministeri de l'Interior presentés el text com el projecte estrella de la legislatura, aquesta llei criticada per tota l'oposició i les organitzacions socials ja es pot aplicar.

Algunes de les infraccions que contempla aquesta nova llei i les seves respectives sancions són les següents:

Manifestar-se sense permís: de 30.001 a 600.000 euros. Les reunions o manifestacions no comunicades i les que tinguin lloc en instal·lacions en què es prestin serveis bàsics per a la comunitat o als seus voltants seran considerades com a infraccions molt greus "quan s'hagi generat un risc per a les persones o un perjudici en aquest funcionament" . En el cas de les reunions i manifestacions en seran responsables els organitzadors o promotors.

Punters làser: de 30.001 a 600.000 euros. Serà considerada com una falta molt greu la projecció de feixos de llum, mitjançant qualsevol tipus de dispositiu, sobre els pilots o conductors de mitjans de transport, ja que podrien enlluernar-los o distreure la seva atenció i provocar accident.

Protestes que "pertorbin" la seguretat ciutadana: De 601 a 30.000 euros. La llei perseguirà la pertorbació de la seguretat ciutadana en "actes públics, espectacles esportius o culturals, solemnitats i oficis religiosos o altres reunions on assisteixin un nombre considerable de persones", i també la que es produeixi en ocasió de reunions o manifestacions davant de les seus del Congrés dels Diputats, el Senat i els parlaments autonòmics, "encara que no estiguessin reunits".

Negar-se a identificar-se: De 601 a 30.000 euros. La desobediència o la resistència a l'autoritat o als seus agents en l'exercici de les seves funcions, així com la negativa a identificar-se a requeriment d'ells, serà considerada també com una infracció greu.

No col·laborar amb els agents: De 601 a 30.000 euros. La falta de col·laboració amb les Forces i Cossos de Seguretat en l'esbrinament de delictes o en la prevenció d'accions que puguin posar en risc la seguretat ciutadana passarà a ser una infracció molt greu.

Consumir o disposar d'estupefaents: De 601 a 30.000 euros. El consum o la tinença il·lícits de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques, encara que no estiguessin destinades a la venda, en llocs, vies, establiments públics o transports col·lectius.

Abandonament de mobles o vehicles: De 601 a 30.000 euros. L'obstaculització de la via pública amb mobiliari urbà, vehicles, contenidors, pneumàtics o altres objectes que ocasionin una pertorbació greu de la seguretat ciutadana.

Botellón: De 100 a 600 euros. El consum de begudes alcohòliques en llocs, vies, establiments o transports públics "quan pertorbi greument la tranquil·litat ciutadana" serà qualificat com a falta lleu.

Perdre el DNI tres vegades en tres anys: De 100 a 600 euros. La "negligència en la custòdia i conservació" de la documentació personal legalment exigida, considerant com a tal la tercera i posteriors pèrdues o extraviaments en un termini de tres anys, passarà a ser falta lleu.

Maltractament animal: De 100 a 600 euros. També serà considerada falta lleu deixar solts o "en condicions de causar danys" animals ferotges o nocius, així com maltractar cruelment o abandonar animals domèstics en condicions en què pugui perillar la seva vida, o maltractar animals en espectacles no autoritzats legalment.

Altres infraccions, com fabricar, traficar i posseir il·legalment armes reglamentàries i explosius, impedir l'execució de desnonaments ordenats pel jutge o escalar monuments també seran sancionades amb multes que poden anar dels 100 fins als 600.000 euros

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Tardà avisa que Catalunya no participarà en la negociació d´un nou finançament de les CCAA

Ja ens han enganyat moltes vegades, no ens creiem res de vosaltres", ha dit el portaveu d'ERC al...

Rajoy a Tardà: ´Referèndum o referèndum, això sí que és democràcia!´

Ha acusat les institucions catalanes i els partits independentistes d'intentar imposar el...

Un nen de 9 anys, ferit greu al ser apunyalat al carrer pel seu oncle a Santa Coloma

L'agressor es troba detingut pels Mossos d'Esquadra en un centre psiquiàtric

Rivera diu que si la legislatura fracassa Rajoy en serà el responsable

Rivera diu que si la legislatura fracassa Rajoy en serà el responsable

El líder de Ciutadans ha aprofitat també per carregar contra el líder d'Unidos Podemos, Pablo...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema