Aquest dimecres 1 de juny ha entrat en vigor la nova Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com la famosa "llei mordassa". Un any i mig després de que el Ministeri de l'Interior presentés el text com el projecte estrella de la legislatura, aquesta llei criticada per tota l'oposició i les organitzacions socials ja es pot aplicar.

Algunes de les infraccions que contempla aquesta nova llei i les seves respectives sancions són les següents:

Manifestar-se sense permís: de 30.001 a 600.000 euros. Les reunions o manifestacions no comunicades i les que tinguin lloc en instal·lacions en què es prestin serveis bàsics per a la comunitat o als seus voltants seran considerades com a infraccions molt greus "quan s'hagi generat un risc per a les persones o un perjudici en aquest funcionament" . En el cas de les reunions i manifestacions en seran responsables els organitzadors o promotors.

Punters làser: de 30.001 a 600.000 euros. Serà considerada com una falta molt greu la projecció de feixos de llum, mitjançant qualsevol tipus de dispositiu, sobre els pilots o conductors de mitjans de transport, ja que podrien enlluernar-los o distreure la seva atenció i provocar accident.

Protestes que "pertorbin" la seguretat ciutadana: De 601 a 30.000 euros. La llei perseguirà la pertorbació de la seguretat ciutadana en "actes públics, espectacles esportius o culturals, solemnitats i oficis religiosos o altres reunions on assisteixin un nombre considerable de persones", i també la que es produeixi en ocasió de reunions o manifestacions davant de les seus del Congrés dels Diputats, el Senat i els parlaments autonòmics, "encara que no estiguessin reunits".

Negar-se a identificar-se: De 601 a 30.000 euros. La desobediència o la resistència a l'autoritat o als seus agents en l'exercici de les seves funcions, així com la negativa a identificar-se a requeriment d'ells, serà considerada també com una infracció greu.

No col·laborar amb els agents: De 601 a 30.000 euros. La falta de col·laboració amb les Forces i Cossos de Seguretat en l'esbrinament de delictes o en la prevenció d'accions que puguin posar en risc la seguretat ciutadana passarà a ser una infracció molt greu.

Consumir o disposar d'estupefaents: De 601 a 30.000 euros. El consum o la tinença il·lícits de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques, encara que no estiguessin destinades a la venda, en llocs, vies, establiments públics o transports col·lectius.

Abandonament de mobles o vehicles: De 601 a 30.000 euros. L'obstaculització de la via pública amb mobiliari urbà, vehicles, contenidors, pneumàtics o altres objectes que ocasionin una pertorbació greu de la seguretat ciutadana.

Botellón: De 100 a 600 euros. El consum de begudes alcohòliques en llocs, vies, establiments o transports públics "quan pertorbi greument la tranquil·litat ciutadana" serà qualificat com a falta lleu.

Perdre el DNI tres vegades en tres anys: De 100 a 600 euros. La "negligència en la custòdia i conservació" de la documentació personal legalment exigida, considerant com a tal la tercera i posteriors pèrdues o extraviaments en un termini de tres anys, passarà a ser falta lleu.

Maltractament animal: De 100 a 600 euros. També serà considerada falta lleu deixar solts o "en condicions de causar danys" animals ferotges o nocius, així com maltractar cruelment o abandonar animals domèstics en condicions en què pugui perillar la seva vida, o maltractar animals en espectacles no autoritzats legalment.

Altres infraccions, com fabricar, traficar i posseir il·legalment armes reglamentàries i explosius, impedir l'execució de desnonaments ordenats pel jutge o escalar monuments també seran sancionades amb multes que poden anar dels 100 fins als 600.000 euros