La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, va afirmar ahir que veia "compatible" l'annex de l'acord entre els líders de CDC, ERC i de les entitats sobiranistes el gener amb el projecte de Mas, de cedir el protagonisme de la seva llista a les organitzacions independentistes. A través d'un annex fet públic ahir, ANC, Òmnium Cultural i AMI van pactar amb Mas i Junqueras que adoptarien una posició de neutralitat a les llistes de les seves respectives formacions i que, si decidien entrar-hi, ho farien amb una presència equilibrada.

Aquest annex posa en qüestió que les entitats puguin concórrer només a la llista de Mas i no a la de Junqueras, com va proposar fa uns dies el President català quan va instar les organitzacions independentistes a adoptar el protagonisme que vulguin en la seva candidatura. Preguntada per aquesta qüestió, Munté va assenyalar que els acords del gener eren "perfectament compatibles" amb el plantejament de Mas, perquè seguia la línia acordada de treballar "des de la perspectiva de la unitat", que és, va recalcar, el que "demana la ciutadania". Munté va assenyalar, a més, que la "proposta de Mas no es dirigeix a cap partit en concret sinó a les entitats", amb la finalitat que la seva candidatura deixi de ser de CDC i es converteixi en una llista d'organitzacions de la societat civil.

Més reaccions

El portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amorós, va dir que esperava "que tots els signants compleixin el pacte" subscrit el gener en el qual es preveu que els partits sobiranistes aniran a les eleccions del 27-S en diverses llistes, i va demanar parlar més d'independència i menys de llistes electorals. "Esperem que tots els partits i entitats compliran els acords signats i actuaran de bona fe", va indicar Oriol Amorós, i va afegir que ERC "els compleix" i confia que els altres també ho faran.

Sobre "l'annex secret" del pacte, Amorós va apuntar que tenia una importància relativa, perquè "preveure que en les diverses llistes figurin independents és una mica d'estratègia entre partits, i no afecta els interessos generals dels catalans".