El Govern va avançar ahir que no farà cap "pas enrere" en la creació de les estructures d'Estat tot i la suspensió cautelar del Tribunal Constitucional i va presentar un informe en què denuncia una "ofensiva premeditada" del govern central per "asfixiar" Catalunya.

A escassos tres mesos de les eleccions catalanes del 27-S, el Consell Executiu va analitzar ahir un informe titulat "Crònica d'una ofensiva premeditada", que va presentar la vicepresidenta i portaveu, Neus Munté, que ha remarcat que el text posa de manifest l'"asfíxia i la laminació" de l'autogovern de Catalunya per part de l'Estat.

Després de la suspensió cautelar decretada pel Tribunal Constitucional sobre algunes previsions en els Pressupostos de la Generalitat per crear les estructures d'Estat, Munté va descartar que el Govern faci cap "pas enrere". Munté va rebutjar que es pugui parlar de "desobediència" perquè ha dit que estan "plenament convençuts" que s'està actuant de forma "plenament legal", de manera que, davant aquest "convenciment", va descartar que des del Govern s'hagi de "fer cap pas enrere en cap sentit".

El TC va suspendre cautelarment diversos articles de la Llei de Pressupostos de la Generalitat que preveuen impulsar, en el marc de la creació de les denominades "estructures d'Estat" a Catalunya, un pla director sobre administració tributària i una agència de Protecció Social.

En aquest context, Munté va afirmar que estan valorant com "superar" jurídicament els "obstacles" que representen la suspensió cautelar del TC, que l'alt tribunal va decretar després del recurs del Govern central.

La vicepresidenta del govern i titular del departament de Benestar Social i Família va manifestar també "sorpresa" davant l'"obsessió per part del Govern de l'Estat d'impugnar i obstaculitzar decisions polítiques" que ha remarcat que el Govern considera que són "legals".

D'altra banda, la vicepresidenta de l'executiu català va lamentar que el president del govern espanyol Mariano Rajoy respongui als plantejaments "democràtics" que fa la Generalitat amb una "ofensiva judicial" en lloc de "política". En canvi, Munté va defensar l'ús d'expressions com "asfíxia" o "menyspreu" a l'informe de greuges fet públic ahir, perquè considera que "relaten una realitat evident", i va descartar que aquesta iniciativa dificulti més un diàleg amb el Govern de l'Estat que el Govern, va recalcar, "mai no es negarà" a seguir practicant.

Les reaccions

El portaveu del PPC al Parlament català, Enric Millo, va comparar ahir el President català, Artur Mas, amb el president grec, Alexis Tsipras, perquè tots dos "culpen un enemic extern dels seus propis fracassos", i va desqualificar l'informe que va presentar ahir Munté.

Per la seva banda, el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, va afirmar que l'actual Govern de CDC és el "més ploramiques" de la història contemporània, i va lamentar que quan està "a punt d'acabar" davant la convocatòria de les eleccions del 27 de setembre publiqui un nou "memorial de greuges".

Finalment, la portaveu d'ICV al Parlament de Catalunya, Dolors Camats, va coincidir amb el Govern que els "greuges" de l'executiu cap a Catalunya són "reals", però va recriminar a l'executiu autonòmic que també s'ofega els catalans des de la Generalitat amb polítiques de retallades socials.