El president dels EUA, Barack Obama, va confirmar ahir que havia arribat a un acord per restablir les relacions diplomàtiques amb Cuba, trencades el 1961, i obrir ambaixades a les respectives capitals aquest mes.

"Aquest és un històric pas endavant en el nostre esforç per normalitzar les relacions amb el Govern i el poble de Cuba", va dir Obama en una declaració a la premsa des de la Rosaleda de la Casa Blanca, la residència presidencial a Washington.

El governant no va precisar una data per a l'obertura d'ambaixades, tot i que el Govern cubà ja ha confirmat que la missió de Cuba a Washington s'obrirà el pròxim 20 de juliol. Poc després va transcendir que el president dels EUA havia confirmat, en una missiva dirigida al seu homòleg cubà, Raúl Castro, el restabliment de les relacions entre el seu país i Cuba el 20 de juliol.

"D'acord amb la pràctica i la llei internacional", apunta el mandatari nord-americà, "els Estats Units d'Amèrica i la República de Cuba han decidit restablir les seves relacions diplomàtiques i les seves missions diplomàtiques permanents en els nostres respectius països el 20 de juliol de 2015".

En la seva compareixença, Obama també va anunciar que el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, viatjarà a Cuba "aquest estiu" per hissar la bandera nord-americana en la nova ambaixada del país a l'Havana. "Les nostres nacions estan separades per només 90 milles (145 quilòmetres), i hi ha profunds llaços d'amistat i família entre els nostres pobles", va assegurar Obama. El cap de l'Estat nord-americà va parlar de la seva decisió de modificar la política del seu país respecte a Cuba, anunciada el 17 de desembre, en indicar que "quan alguna cosa no funciona, podem canviar, i canviarem". Va assegurar, a més, que en els pròxims mesos els Estats Units trobarà "noves maneres de cooperar amb Cuba" en "assumptes d'interès mutu, com la lluita contra el terrorisme, la resposta a desastres i el desenvolupament". Obama va reconèixer que, "fa un any, podria haver semblat impossible" que els Estats Units pogués anunciar un acord per restablir les relacions amb Cuba, el seu enemic històric des de la Guerra Freda.

"Aquest és el rostre del canvi", va afirmar Obama, que va recordar que en l'any en què ell va néixer, el 1961, el llavors president nord-americà, Dwight Eisenhower (1953-1961), va expressar la seva confiança en què l'Ambaixada nord-americana, que llavors es tancava, pogués reobrir "en un futur no molt distant", i aquest dia per fi ha arribat.

Les reaccions

La Unió Europea va qualificar de "veritable fita històrica" la decisió dels Estats Units i Cuba de restablir les seves relacions diplomàtiques, trencades el 1961, i va animar a avançar en l'aixecament de l'embargament imposat a l'illa. Per a la UE, la decisió "representa un senyal esperançador per a la comunitat internacional, que demostra que les relacions entre els dos països han entrat en una nova fase a través de les negociacions".

"La UE anima ambdues parts a continuar treballant en algunes de les qüestions pendents, en particular en l'aixecament de l'embargament, que és un instrument obsolet i incoherent amb un context en plena evolució", afegeix la nota.

L'obertura d'ambaixades dels Estats Units i Cuba en les capitals respectives va generar una gran divisió d'opinions a l'exili illenc a Miami, encara que tots els grups van coincidir a exigir la llibertat dels presos polítics com a condició prèvia. Les organitzacions de l'exili cubà van reaccionar de manera molt diferent de l'anunci oficial, algunes de forma irada i molt contrariades, i altres van definir aquesta via com la "correcta", però van exigir com a contrapartida l'alliberament de tots els presos polítics a l'illa. "L'obertura d'una ambaixada castrista a Estats Units, sense que aquest règim hagi fet cap obertura en matèria de drets humans, contribueix a consolidar aquest règim", va dir contundent Orlando Gutiérrez, president del Directori Democràtic.