El president de la Generalitat, Artur Mas, va defensar ahir la seva proposta de convidar les entitats sobiranistes a elaborar una llista d'"unitat nacional" per al 27-S i va reiterar que això no implica "trencar" els seus pactes amb ERC.

"No es trenca res en absolut. Encara que hi hagi qui ho vulgui explicar així de mala fe", va dir Mas, que va visitar ahir representants dels governs regionals de Flandes i Brussel·les, així com la comissària europea de Transport, Violeta Bulc. El president del govern català va respondre quan li van preguntar sobre si amb la seva proposta no s'incompleix l'acord amb ERC de mantenir les entitats nacionalistes en una postura neutral.

Al gener, les entitats sobiranistes ANC, Òmnium Cultural i AMI van pactar amb Mas i Junqueras que adoptarien una posició de transversalitat en les llistes de les seves respectives formacions, encara que ara Mas ha proposat a aquestes organitzacions liderar una candidatura unitària capaç d'unificar la societat catalana a favor de la independència.

"Quan es va arribar a aquell acord va anar a partir d'una proposta meva. Jo vaig invitar els partits sobiranistes a arribar a una coalició en la qual també hi podria participar la societat civil. Com que sóc complidor, ara no demano a ERC una coalició, només convido les entitats sobiranistes a promoure candidatures unitàries", va explicar Mas, que va afegir que "no es trencarà la neutralitat -va subratllar- perquè les entitats convidaran qui vulguin, no només a mi o a CDC, tenen sentit d'obertura, són transversals".

Sobre la idea d'involucrar les organitzacions que han impulsat "les grans manifestacions ciutadanes dels últims anys", Mas va apuntar que "ningú no s'atrevia a llançar la idea encara que era un secret a porta tancada". "Tothom parlava que calia recuperar la màxima unitat possible", va afegir.

D'altra banda, preguntat sobre si enviarà l'informe realitzat per la Generalitat sobre els suposats "greuges" que estaria infligint el Govern espanyol a Catalunya, Mas va explicar que l'enviarà "a través de les delegacions catalanes, als governs de la UE, perquè tinguin coneixement de la situació". "Explicar la involució de totes les autonomies i de Catalunya en particular. Estem anant cap enrere com a crancs", va denunciar.

Mas va fer aquestes declaracions en una roda de premsa conjunta amb el ministre president de Flandes, Geert Bourgeois.