L'Ajuntament de Barcelona ha congelat per un any la concessió de llicències de tota mena d'allotjaments turístics a la ciutat, cosa que afectarà una trentena de projectes hotelers en marxa, i durant la moratòria elaborarà un pla especial per analitzar i regular el sector.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar ahir la mesura i va considerar "una prioritat posar ordre" en la política turística i iniciar immediatament "un procés de reflexió pausat i ordenat" sobre el model turístic de la ciutat. Entre els projectes afectats per la moratòria es trobarien el de conversió de la Torre Agbar en un hotel de luxe de la cadena Hyatt, malgrat que els promotors encara no han formalitzat els tràmits perquè el singular edifici operi com a establiment hoteler, i l'hotel de luxe previst a la Torre Deutsche Bank.

La paralització de llicències afecta hotels, aparthotels, apartaments turístics, pensions, hostals, habitatges d'ús turístic, residències d'estudiants i albergs juvenils. La voluntat del consistori és que hi hagi una primera proposta de Pla Especial de Regulació d'Allotjaments Turístics en el primer trimestre del 2016. L'objectiu de la moratòria és obtenir una radiografia fixa del parc d'allotjaments turístics per poder avaluar i diagnosticar l'oferta existent i l'impacte social que té sobre l'accés a l'habitatge, ocupació de l'espai públic, mobilitat, diversitat d'usos i producció i gestió de residus.

Turisme de Barcelona va fer una valoració positiva de la mesura per entendre que la moratòria garanteix un debat serè sobre el model turístic.

El Gremi d'Hotels de Barcelona (GHB) espera que la moratòria serveixi per fer front "amb fermesa" als establiments que operen de forma il·legal i ha demanat al nou govern municipal que durant l'aplicació de la suspensió prengui "les mesures oportunes" per controlar i frenar l'activitat il·legal.

Per contra, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, creu que és un "error", perquè s'ha adoptat de forma "precipitada i unilateral" i té "tics autoritaris".

Puig va lamentar que Colau, que "tant parla de participació, diàleg i recerca de consensos", hagi pres aquesta decisió sense comentar-la ni contrastar-la amb d'altres institucions, com el mateix sector turístic i la Generalitat.

El president del grup municipal del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, veu "insuficient" la mesura, i va exigir "un pla de xoc urgent contra els allotjaments turístics il·legals".

L'associació professional Prohut, que agrupa propietaris d'habitatges d'ús turístic en edifici únic, considera "encertada" la moratòria, perquè "Barcelona no pot ser un macroapartament, però tampoc un macrohotel ni un macroalberg".