La caixa B del Partit Popular "era un sistema de finançament perfectament institucionalitzat" des del 1982, "en què, com en tota piràmide organitzativa jeràrquica, les instruccions emanaven de dalt a baix", i a l'exgerent i extresorer del partit Luis Bárcenas només li va correspondre la "funció de mer amanuense".

Així ho asseguren els seus advocats, Francisco Maroto i Joaquín Ruiz de Infante, en l'escrit de defensa que van presentar ahir, després que el jutge José de la Mata dictés obertura de judici oral contra ell i cinc imputats més amb relació a la caixa B del PP i el pagament en negre de la reforma de la seu del partit, fets pels quals el partit ha estat considerat responsable civil subsidiari.

Segons els seus advocats, l'extresorer del PP Luis Bárcenas "es limitava" a anotar en els seus famosos papers comptables els ingressos i els pagaments que li eren comunicats pel seu antecessor Álvaro Lapuerta quan ell era gerent, i "eren les mateixes persones responsables de la direcció i gestió del partit polític les que aconseguien els donatius i decidien en què s'empraven".

De fet, sosté que el president del govern era qui rebia els donatius més "importants", i "la resta de la gestió per consecució de donatius la feia" Lapuerta, encara que assenyala també que entre el juny del 2008 i el juliol del 2009 "disminueixen notablement els donatius d'empresaris que estaven ajudant el PP", i en aquest període va rebre els donatius Bárcenas per ser el tresorer.

"La totalitat de les despeses que es van cobrir d'aquesta manera van ser exclusivament relacionades amb l'activitat pròpia del partit (sobresous, pagament d'assessories, 28 ajudes a víctimes del terrorisme, ajuda a fundacions i associacions vinculades al partit, ajudes per a despeses de campanya de determinades persones i, finalment, per al pagament de la remodelació de la seu del carrer Gènova)", relata l'escrit.

"La gestió econòmica del Partit Popular (que comprenia necessàriament les aportacions procedents de donatius en la forma anotada pel senyor Bárcenas) es va portar sempre per la Direcció del Partit Popular, tal com s'acredita amb les pròpies declaracions o manifestacions" de l'exsecretari general del PP Ángel Acebes en els congressos generals, en els quals s'atribuïa la responsabilitat i el mèrit de la gestió econòmica del partit al costat del llavors tresorer Álvaro Lapuerta.

Aquest sistema es va establir el 1982 amb el fundador del PP, Manuel Fraga, i s'ha prolongat amb els altres presidents del partit, Antonio Hernández Mancha, José María Aznar i Mariano Rajoy, sosté l'escrit. "Els secretaris generals eren informats puntualment de les quantitats rebudes i el nom dels donants pel tresorer nacional. En l'escàs període de temps que Bárcenas va ser tresorer (juny del 2008 al 2009) va reportar amb aquest mateix criteri a les dues persones de les que depenia jeràrquicament, el senyor Rajoy i la senyora Cospedal", diuen els advocats.

"Amb caràcter general, els partits polítics majoritaris (PP, PSOE, CiU, PNB, i altres), com es desprèn de diferents causes judicials i de múltiples informes del Tribunal de Comptes, s'han finançat històricament al marge de la legalitat", relata l'escrit. I així, afegeix, "el sistema de finançament del Partit Popular estava institucionalitzat des d'almenys l'any 1982".

El PSOE demana explicacions

El secretari de Política Federal i responsable de Justícia del PSOE, Antonio Pradas, va demanar al president del govern, Mariano Rajoy, que expliqui la suposada caixa B del PP des del 1982, i que "deixi d'utilitzar el seu grup majoritari" al Congrés "com a trinxera". Pradas va mantenir ahir que "el que està acusant tota la cúpula del PP des del 1982 és l'amic de l'ànima de Rajoy" i d'altres alts càrrecs del PP, i va considerar que tant l'actual cap de l'Executiu com Aznar "eren plens coneixedors de l'origen i destí de les donacions".

Per la seva banda, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va dir que Bárcenas organitza la seva defensa "per intentar eludir les seves responsabilitats", així que no té credibilitat, i va remarcar que "la caixa B del senyor Bárcenas és del senyor Bárcenas, i no del PP". Hernando va dir que Bárcenas "senzillament" ha de "reconèixer" que "aquesta caixa era una caixa que ell manejava, que es nodria de determinats fons", a més de "dir per descomptat a la societat espanyola" quan tornarà els diners "que té a Suïssa, i l'origen dels quals desconeixem".