El president d'ERC, Oriol Junqueras, va qualificar de "conte de fades" la reforma de la Constitució, mentre que el líder del PSC, Miquel Iceta, li ha replicat que és més fàcil que la independència, alhora que va remarcar que el canvi passa per la unitat de les esquerres. Iceta, Junqueras, el coordinador d'EUiA, Joan Josep Nuet, la secretària general de Podem-Catalunya, Gemma Ubasart, el líder d'ICV, Joan Herrera, i el diputat de la CUP Quim Arrufat han participat avui en un debat de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) sobre els projectes comuns de l'esquerra catalana.

No obstant això, les diferències de criteri respecte a les aliances per a abans i després del 27-S es van evidenciar durant la taula rodona.

Junqueras i Arrufat es van desmarcar de la possibilitat de formar aliances entre els partits de l'esquerra catalana amb motiu de les eleccions del 27-S, preconitzades tant per Iceta com per Herrera i Ubasart, que van considerar que ICV, Podem i PSC no prioritzen l'objectiu de la independència de Catalunya.

També en el marc del debat, Junqueras i Iceta van protagonitzat un cara a cara sobre les possibilitats d'executar les seves respectives propostes, la independència i la reforma federal, respectivament. El president d'ERC va advertir Iceta que la majoria necessària per a un canvi constitucional "no la teniu ni la tindreu", i va afegir: "quin conte de fades m'esteu explicant?", i va ironitzar que, si fos una ficció, seria "molt bonic".

"Un canvi constitucional en quina direcció, en la de no reconèixer el dret a decidir? On està el canvi si no el reconeixen ni el reconeixeran?", va afegir.

Iceta li va replicar que el "conte de fades" va ser el 9-N i, després de llegir el preacord del full de ruta sobiranista de CDC i ERC, va dir que és evident que serà "difícil" arribar a la independència: "molts dels camins que es proclamen no són ni més senzills ni més certs que els que proposem per arribar a un Estat federal", va afegir.

Amb vista al 27-S, Iceta va indicar que el seu objectiu és construir un govern d'esquerres, i això només és possible quan aquestes es posen d'acord.