El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha afirmat avui que el seu govern arribarà a un acord amb els creditors dimarts que ve, sigui quin sigui el resultat del referèndum de diumenge, ja que va assegurar que posarà en marxa els procediments necessaris i fins i tot va deixar entreveure que podria abandonar seu càrrec.

En una entrevista a la televisió grega Antena, Tsipras va assenyalar que en que, en cas de guanyar el no a la consulta, com demana el seu govern, hi haurà una "solució sostenible" per al país.

Els grecs estan cridats a les urnes diumenge que ve per decidir si accepten o no la proposta dels creditors a canvi del desemborsament del rescat. "Aquest acord pot ser el mal acord que ens van proposar o un de millor. Com més fort sigui el no, millor serà l'acord", va recalcar.

En cas contrari, si finalment s'imposa el ssí, el cap del govern grec va subratllar que posarà en marxa "els procediments previstos per la Constitució" perquè la proposta de les institucions (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional) sigui llei. En aquest escenari, Tsipras va destacar que no posarà la seva "cadira" per sobre dels "interessos de la nació", i va deixar entreveure que podria dimitir.

"El que puc garantir als ciutadans és que mai mentiré i que no vaig tenir temps per enamorar-me del càrrec de primer ministre", va afirmar.

Tsipras, que no va concretar quan obriran els bancs, tancats des de dilluns quan es va imposar un corralito, va remarcar que la "prioritat absoluta" de l'Executiu és "salvaguardar els dipòsits de la gent i arribar a un acord com més aviat possible". Preguntat sobre la por de la població a una possible lleva dels dipòsits, com va passar al corralito que Xipre va instaurar el 2013, el primer ministre va voler enviar un missatge de calma i va assegurar que els bancs grecs "són solvents".

"No vull rebaixar les conseqüències del tancament dels bancs. A Xipre hi va haver una lleva de dipòsits perquè els bancs no tenien prou garanties. Els bancs grecs són solvents", va dir.

Tensió creixent

Després de la suspensió de les negociacions amb els creditors fins després del referèndum, Grècia se centra ara en els preparatius de la consulta, mentre es complia el quart dia de corralito i la preocupació al carrer augmentava. La campanya per a aquest referèndum es polaritza a mesura que s'acosta el dia de la votació.

Els dos principals partits van elevar el to dels seus missatges, i mentre Syriza crida a recolzar el "no" per enfortir la posició del govern davant dels socis, els conservadors de Nova Democràcia insten a marcar el sí, perquè insisteixen que el que està en joc és la permanència en l'euro.

Moltes de les associacions d'empresaris, sindicats i els alcaldes de les dues principals ciutats, Atenes i Salònica, Yorgos Kaminis i Yanis Butaris, s'han posicionat a favor del sí. Per això han llançat la iniciativa de crear un comitè de negociació nacional que inclogui tots els partits "amb l'objectiu de negociar una solució que asseguri el futur del país amb dignitat i desenvolupament".

La campanya de Syriza passa ara per recalcar que el vot negatiu en el referèndum no vol dir optar per la sortida de Grècia de l'euro, sinó que va encaminat a reforçar la posició de l'Executiu en les negociacions.

Enmig d'aquest clima, el corralito entra en el seu quart dia i l'ambient entre la població segueix caldejat, ja que s'intensifiquen les cues davant dels caixers automàtics envers la incertesa del que passarà en les properes jornades, i la situació es cola en les converses dels grecs.