La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha precisat que la "Llista per la independència" que proposa presentar aquesta entitat sobiranista no portaria polítics en actiu, sinó que seria una candidatura "feta des de la societat civil" amb "personalitats que tinguin com a única missió prémer el botó de la desconnexió".

En declaracions a Catalunya Ràdio i TV3, Casals ha indicat que aquesta llista no exclouria a persones "amb sensibilitat política" o que fins i tot militin en partits polítics, encara que sí als dirigents de les formacions.

La presidenta d'Òmnium ha afegit que es tractaria d'una llista per la qual farien campanya els partits sobiranistes i que aglutinaria "un nombre molt important de votants que el que volen ara és fer el primer pas, aconseguir un Estat per a Catalunya, i a partir d'aquí començarem un procés constituent".

Prèviament a aquestes declaracions, Òmnium Cultural ha difós un comunicat en el qual proposa la presentació d'una "Llista per la independència" a les eleccions catalanes previstes el 27S amb la finalitat de convertir-les en "un plebiscit i en un acte de desafiament a l'Estat espanyol", una candidatura unitària que estaria liderada per entitats sobiranistes amb el suport explícit dels partits independentistes.

En el comunicat, Òmnium fa una crida "a la necessitat de convertir el 27S en un plebiscit", i afegeix que en el si de l'organització "hi ha pràctica unanimitat en el fet que Òmnium accepti el repte del president (Artur Mas) i assumeixi el lideratge del procés, amb la resta d'entitats de la societat civil".

"Això no és la llista que proposa el president Artur Mas, com tampoc és la llista que proposa Oriol Junqueras", ha advertit Casals, encara que els dos hagin mostrat la seva "predisposició" a que entitats sobiranistes com Òmnium o l'Assemblea Nacional Catalana liderin una candidatura única independentista el pròxim 27S.

Per a Muriel Casals, aquesta llista unitària per la independència "només té sentit si Convergència, Esquerra i la CUP juguen a aquesta proposta, perquè suma els sobiranistes de partit i els sobiranistes sense cap partit".

Segons el parer de Casals, "la idea d'una 'Llista per la Independència'" clarifica que (el 27S) sigui un plebiscit, que el 'sí' a la independència sigui votat d'una manera molt clara, i que sigui guanyador".