El no a la independència guanya cada vegada més terreny a Catalunya, ja que és l'opció que defensa el 50% dels catalans, dos punts més que fa sis mesos, mentre que els favorables al procés independentista perden manxa en passar del 44,5% de desembre al 42,9%, segons indica l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat. Des del març de l'any passat, quan el sí va experimentar el seu moment d'esplendor, amb el 59,7% d'aprovació, el suport a la independència ha perdut 17 punts percentuals. El no, en canvi, s'ha incrementat en gairebé 30 punts des de l'octubre del 2012, quan estava en el seu mínim. El vot indecís continua reduint-se, i en l'últim sondeig ja només és del 7,1%.

El no ja avantatja el sí en set punts al sí a la independència en l'últim baròmetre realitzat pel CEO, cosa que suposa un avanç respecte al sondeig de l'anterior trimestre, en què el no aconseguia un 48% davant del 44,1% del sí. Segons el director del CEO, Jordi Argeleguet, l'augment en dos punts dels partidaris del no no és molt significatiu en termes estadístics "si bé no es pot obviar", i assegura que el creixement dels favorables que Catalunya segueixi dins d'Espanya "es produeix en absorbir vot dels indecisos".

A la pregunta de "creu que Catalunya hauria de ser..." la majoria d'enquestats responen "un Estat independent" (37,6%), però hi ha un 29,3% de partidaris d'"una comunitat autònoma" i el 24% de favorables a "un Estat dins d'una Espanya federal". En una altra pregunta, sobre el que consideren els enquestats que té més importància a l'hora de decidir el vot en les pròximes catalanes, el 58,9% afirma que "les propostes de cada partit per donar resposta a la crisi econòmica", davant el 21,1% que indica que és "la posició de cada partit sobre la relació entre Catalunya i Espanya", si bé hi ha un 14,6% que assenyala que tindrà en compte "totes dues" coses.

En valorar els problemes que els enquestats consideren com més importants, l'atur i la precarietat laboral apareix en primer lloc amb un 42,1%, seguit de la insatisfacció amb la política (14,5%) i el funcionament de l'economia (10,7%). La relació Catalunya-Espanya apareix en quart lloc, amb el 9,9%, seguit de les polítiques socials (7,6%), el sistema de finançament (1,9%), la sanitat (1,9%), la immigració (1,7%) i l'educació i cultura (1,7%).

En la pregunta específica sobre les relacions Catalunya-Espanya, el 63% dels enquestats consideren que Catalunya disposa d'un nivell "insuficient" d'autonomia, el 28% ho consideren "suficient" i només un 3% entén que disposa de massa autonomia.

A menys de tres mesos del 27-s i immersos en el debat sobre si hi ha d'haver o no una candidatura unitària a favor de la independència, el CEO va publicar ahir el seu últim baròmetre, una enquesta realitzada a 2.000 persones entre 2 i el 24 de juny, sense contemplar la ruptura de CiU ni la molt probable coalició de Podem i ICV-EUiA. Per aquest motiu, el sondeig no ofereix el vot estimat dels partits (no hi ha translació en escons), sinó només el vot directe, i segons aquests paràmetres en les pròximes catalanes CiU i ERC guanyarien empatant amb el 13,3% dels vots cada formació, seguides de Podem (10,8%), PSC (9,2%) -els socialistes pugen dos punts-, CUP (7,6%), Ciutadans (6,6%), ICV-EUiA (3,5%) i PPC (2,4%). Segons ha explicat el director del CEO, Jordi Argelaguet, en aquest baròmetre de juny no hi ha estimació d'escons, i únicament s'ofereixen dades sobre intenció directa de vot "a la vista de la rapidesa amb la qual canvia el panorama polític dels partits". Segons el director del CEO, el retrocés de quatre punts que pateix ERC en intenció directa de vot "no és menor", de manera que dóna peu a fer tota mena d'anàlisis.

Pel que fa a la intenció directa de vot en les pròximes eleccions generals, el baròmetre indica que Podem guanyaria les eleccions a Catalunya, però respecte a fa tres mesos, baixa del 20,0 al 18,1%, seguit d'ERC que passa del 13,5 al 13%, PSC que passa del 8,4 a l'11%, CiU que passa del 12,6 al 10,8%, Ciutadans que passa del 5,5 al 5,9%, ICV-EUiA, del 3,4 al 3,5% i de CUP, que passa del 2,0 al 2,5%.

Artur Mas, segueix sent el líder més conegut (98,7%) però no el més ben valorat, que continua sent David Fernàndez (CUP) amb una nota de 6,01 sobre 10, seguit d'Alfred Bosch (5,19) i d'Oriol Junqueras (5). La resta suspèn.