CDC encara les negociacions amb les entitats sobiranistes sense tancar-se a una candidatura independentista "unitària i transversal" per al 27S sense polítics, mentre que ERC planteja que els polítics estiguin només en un Govern que seria de concentració de les forces secessionistes.

Les executives dels partits han analitzat avui la situació després de la decisió de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i Associació de Municipis per la Independència (AMI) de negociar amb els partits independentistes un projecte unitari perquè les catalanes del 27 de setembre tinguin un format de plebiscit, amb la incògnita encara de si el president Artur Mas es presentarà a la reelecció.

Mentre que el PSC ha titllat de "presa de pèl" el debat sobre la llista unitària i el PPC han arremès contra el "populisme independentista" del president català, Artur Mas, els dos principals partits de l'eix sobiranista, CDC i ERC, s'han emplaçat a iniciar converses amb les entitats per intentar definir el format de la llista unitària.

La portaveu de CDC, Mercè Conesa, ha assegurat que el seu partit iniciarà converses discretes en primer lloc amb les entitats -abans que amb els altres partits- per articular una candidatura "unitària i transversal", i ha asseverat que no els imposarà condicions en la negociació, tampoc la presència de polítics.

"Hi hagi o no polítics, la llista unitària serà la llista de CDC", ha incidit la portaveu, obrint així la porta fins i tot a què Mas no es presenti a la reelecció el 27S després de cinc a la Generalitat.

De la seva banda, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha instat les entitats i els partits sobiranistes a començar a treballar per elaborar una llista unitària sense polítics, en la línia del que planteja Òmnium Cultural.

Esquerra defensa, això no obstant, que el Govern que surti de les urnes el 27 de setembre hauria d'estar integrat fonamentalment per polítics, que no serien diputats: "Només el president ha de ser necessàriament diputat. La resta del Govern és una decisió seva", ha recalcat Sabrià.

Després de desmarcar-se del full de ruta de CDC, UDC ha expressat avui a través del seu secretari general, Ramon Espadaler, "perplexitat" davant tant debat sobre una llista "amb o sense el president o amb o sense polítics".

També la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha criticat la "cerimònia de la confusió" amb les llistes sobiranistes i ha avisat que el "populisme independentista" del president Mas, igual que el "populisme" de Syriza, té "conseqüències perilloses" per a l'economia catalana.

El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha recalcat que el Partit Popular és l'únic que ha defensat sempre el mateix a Catalunya i a Espanya i ha donat la benvinguda a totes les forces polítiques que vulguin tornar a aquesta centralitat, ja sigui Unió, Ciutadans o el PSC.

De la seva banda, la portaveu del PSC, Esther Niubó, ha denunciat el "desconcert" que genera el debat sobre la llista unitària independentista, que ha qualificat de "presa de pèl", i ha criticat que poc més de dos mesos abans de les eleccions, no se sàpiga si Mas es presenta o no a la reelecció.

Al Parlament, CDC i UDC han acabat les negociacions per visualitzar la divisió de la federació de CiU a la cambra catalana, que es traduirà en una separació física dels diputats democratacristians que segueixen la línia de la direcció d'UDC i veu pròpia en assumptes en els quals hi hagi disparitat de criteris amb CDC, com la llei de la igualtat.

No obstant això, el nou portaveu d'UDC al Parlament, Roger Montañola, no interpel·larà demà el president català quan expliqui davant el ple la nova composició del Govern, sinó que ho seguirà fent Jordi Turull com a president del grup parlamentari de CiU.