Totes les metàfores que s'han usat per explicar el lent progrés de la negociació nuclear amb Iran (el cub de rubik, una marató, un cim que coronar) s'han concretat en un missatge: cal prendre decisions perquè l'acord sigui ara o no sigui.

El missatge més rotund el va llançar el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, qui lidera per part de la comunitat internacional els contactes amb Iran. "Si es prenen decisions difícils en els propers dies, i es prenen ràpidament, encara podríem tenir un acord aquesta setmana. Però si no es prenen, no ho tindrem", va dir.

L'avís va arribar hores abans de la data límit del 7 de juliol i entre filtracions a la premsa d'acords i de missatges d'Iran que les grans potències han de fer concessions, sobretot pel que fa a l'immediat aixecament de la sancions que ofeguen l'economia iraniana.

El veterà polític nord-americà va plantejar que la negociació està en el punt decisiu: més a prop que mai d'un acord però prou lluny com per poder encara fracassar. "Encara no hem arribat on hem d'estar en alguns dels temes més difícils", va indicar.

Kerry va dir que vol un acord, però no a qualsevol preu. Si no aconsegueixen un "bon acord", va afirmar, els Estats Units està disposat a aixecar-se de la taula de negociacions.

Després de 20 mesos de negociació, dues pròrrogues al procés i innombrables cims i reunions, la negociació sembla haver arribat al seu esprint final cap a la meta d'assegurar que Iran no pot fabricar l'arma atòmica però sí gaudir d'un programa atòmic civil.

A partir d'avui es reuniran a Viena els ministres d'Exteriors de tots els països que participen en la negociació. Iran, d'una banda, i de l'altre el Grup 5 +1 (format per la Xina, els EUA, França, el Regne Unit, Rússia i Alemanya).

"Des de demà -avui per al lector- i durant els propers dies estem aquí per comprovar si es pot tancar un acord", va dir la cap de la diplomàcia de la UE i que coordina al G 5 +1, Federica Mogherini.

La diplomàtica italiana també va opinar que la fruita de l'acord està madura. "El moment és ara. Estem molt a prop", va assegurar i va insistir que no és una qüestió de donar més temps al diàleg, sinó de prendre decisions polítiques. Decisions difícils.