La portaveu de CDC, Mercè Conesa, ha assegurat aquest dilluns que el seu partit no posarà condicions en la negociació amb les entitats sobiranistes amb la finalitat de dissenyar una candidatura "unitària i transversal" per al 27-S que, si es materialitza, ha dit, "serà la llista de CDC, tant si hi ha com si no hi ha polítics".

En la conferència de premsa posterior a l'executiva de CDC, Conesa ha explicat que iniciaran ja negociacions discretes amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i Associació de Municipis per la Independència (AMI), sense fixar un termini de durada concret.

Les tres entitats estan obertes a negociar amb Convergència i Esquerra un projecte unitari per al 27 de setembre perquè tinguin un format de plebiscit, però mantenen discrepàncies sobre el paper dels polítics en aquesta eventual candidatura.

Conesa ha assegurat que CDC afronta la negociació sense "plantejar cap condició", amb la voluntat de "buscar el màxim consens" per articular una "llista unitària transversal" a favor de la independència.

Per als convergents, ha prosseguit la portaveu, aquest format és el millor per atorgar un caràcter de "plebiscit" al 27-S i per garantir que hi hagi un resultat "inequívoc" per la independència.

"Hi hagi o no polítics, la llista unitària serà la llista de CDC", ha assegurat la dirigent convergent, que ha assenyalat que des del seu partit no faran "res" que pugui "entorpir" el procés sobiranista ni la negociació amb les entitats.

En aquest sentit, Conesa ha asseverat que el seu partit, en les converses que iniciarà primer amb les entitats, actuarà amb "extremada prudència", sense plantejaments previs. La portaveu ha indicat que, després de parlar amb les entitats, també conversaran amb ERC, dins la relació de "normalitat" entre les dues formacions.

Enveja de Grècia

Conesa ha manifestat, d'altra banda, la seva "enveja" pel fet que Grècia pugui negociar de forma "bilateral" amb Europa les mesures d'austeritat i ha apuntat que la "troica", per a Catalunya, són "el Govern central, el dèficit fiscal i el Tribunal Constitucional".