El corralito es mantindrà a Grècia almenys fins dijous, segons van avançar ahir els mitjans grecs que citen fonts properes a una reunió que s'estava celebrant ahir a la tarda al Ministeri de Finances de Grècia. Estava previst que després de la trobada entre el viceministre de Finances, Dimitris Mardas, i els directors dels bancs grecs, es publiqués un nou decret sobre restriccions bancàries que substitueixi el que ha estat en vigor durant els últims vuit dies.

Segons les fonts, continua el tancament de bancs i la limitació de retirada de diners en efectiu a través dels caixers automàtics es manté en 60 euros diaris. La situació s'examinarà de nou el dimecres per decidir els propers passos que cal adoptar.

Per la seva banda, el Banc Central Europeu (BCE) va informar ahir que el seu consell de govern va decidir mantenir sense canvis la quantitat de liquiditat màxima (89.000 milions d'euros) que els bancs grecs poden demanar al Banc de Grècia i que va a aplicar retallades de valor als actius que presentin com a garantia.

El consell de govern va discutir ahir una proposta presentada pel pel Banc de Grècia per un augment del nivell de liquiditat, però al final va decidir mantenir sense canvis el nivell màxim de provisió urgent a les entitats hel·lenes.

El Banc de Grècia va sol·licitar un augment d'aquest màxim de 3.000 milions d'euros, segons alguns mitjans de comunicació, si bé el BCE no va donar xifres concretes. La provisió urgent de liquiditat només es pot proporcionar als bancs a canvi de suficients garanties, va afegir l'entitat monetària europea. "La situació financera de la República Hel·lènica té un impacte en els bancs grecs ja que les garanties que s'utilitzen en les operacions de provisió urgent de liquiditat depenen en gran mesura d'actius vinculats al govern", va assenyalar el BCE. Per aquesta raó, el consell de govern va decidir ajustar les retallades de valor que s'aplica als actius de garantia que el Banc de Grècia accepta per proporcionar liquiditat d'emergència, la qual cosa suposa que donarà menys diners als bancs grecs per cada actiu que presentin.

Així mateix, el BCE va posar èmfasi que observa de prop la situació en els mercats financers i les implicacions potencials per a la política monetària i per a l'equilibri de riscos per a l'estabilitat de preus. "El consell de govern està determinat a fer servir tots els instruments disponibles dins del seu mandat", va afegir.

Els mercats financers van reaccionar amb calma al resultat del referèndum i l'euro es va canviar ahir per sobre d'1,10 dòlars i, encara que va caure de forma més notablement en la negociació asiàtica del mercat de divises, ho va fer menys que el 29 de juny, després de conèixer-se la celebració del referèndum (vegeu pàgina 25).