França i Alemanya van deixar ahir oberta la porta al diàleg amb Grècia després del triomf del "no" al referèndum de diumenge, però van avisar que el temps s'esgota i que només acceptaran una proposta "seriosa i creïble".

El president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, es van reunir durant una hora i mitja a l'Elisi per buscar una resposta conjunta al rebuig grec a les últimes propostes dels creditors internacionals, després de certes dissonàncies entre Berlín i París la setmana passada. El missatge va ser tan clar com esperat: hi ha una escletxa per a l'entesa, però ara és responsabilitat del primer ministre grec, Alexis Tsipras, presentar de forma urgent un pla acceptable i precís. S'espera que la nova proposta grega arribi avui a la cimera de caps d'Estat i de Govern de la zona euro.

"La porta està oberta a les discussions. Ara li toca al govern d'Alexis Tsipras fer propostes serioses i creïbles perquè aquesta voluntat de seguir a la zona euro pugui traduir-se en un programa durador", va sentenciar Hollande en una declaració conjunta amb Merkel després de la reunió i abans d'un sopar de treball. En el mateix to greu i urgent, el mandatari francès va recordar que "no queda gaire temps" i que és urgent, tant per a Grècia com per a Europa, trobar un acord que permeti a Atenes afrontar el pagament dels seus deutes. La compareixença de Merkel i Hollande va durar cinc minuts i no van admetre preguntes.

Encara que les seves paraules van ser molt similars, la cancellera, a diferència del president francès, va dir que Europa "ha demostrat ja molta solidaritat cap a Grècia". I va llançar un avís per a navegants: l'última proposta europea -rebutjada de forma aclaparadora pels grecs al referèndum- era "molt generosa", fet que augura unes negociacions problemàtiques. Merkel, a més, va insistir que caldrà esperar a veure quina és la reacció dels altres 18 països de l'euro, perquè "això també és la democràcia, i tenim una sobirania compartida". "Les condicions prèvies per entrar en negociacions sobre un programa basat en el Mecanisme Europeu d'Estabilitat encara no s'han reunit, i aquesta és la raó per la qual ara esperem proposicions precises del primer ministre grec", va afegir.

Hollande, per la seva banda, va considerar que "Europa no és només una construcció econòmica, monetària i financera, sinó un conjunt basat en valors, en principis, sobre una concepció del món fundada en la llibertat, l'obertura i el respecte". El president francès va cridar l'atenció sobre el suport dels partits polítics grecs -inclosos els de oposició- a Tsipras per tancar un acord amb els creditors que permeti al seu país continuar dins de la moneda única.