El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha ofert aquest dimarts la col·laboració dels Mossos d'Esquadra en la lluita contra l'amenaça gihadista, en considerar que totes les forces i cossos de seguretat han d'anar "a l'una", ja que "tota col·laboració és poca". La Guàrdia Civil va detenir ahir un suposat gihadista a l'aeroport del Prat de Barcelona -un algerià que va arribar procedent d'Hamburg (Alemanya) i que tenia vol per a l'Alger amb connexió a Madrid-, que pel que sembla tornava després d'haver combatut amb l'Estat Islàmic.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern català d'ahir, Jané va subratllar que està en "permanent contacte" amb els cossos i forces de seguretat de l'Estat i amb el ministeri d'Interior, perquè sempre estan pendents de qualsevol informació sobre la lluita contra el terrorisme internacional en què puguin col·laborar.

En aquest sentit, va destacar la importància de garantir la "màxima col·laboració" entre totes les forces i cossos de seguretat, en tots els temes, també per fer front a l'amenaça gihadista. "S'ha d'anar a l'una, hem de col·laborar, tota col·laboració és poca", va insistir.

El conseller va recordar que la Generalitat manté, des dels atemptats gihadistes de París del gener passat, el seu nivell d'alerta per l'amenaça terrorista en punt 4 d'una escala de l'1 al 5, la mateixa en què s'ha situat el govern després dels atemptats recents de Tunísia.

"Nosaltres no l'hem abaixat, no ens va caldre apujar-la del 3 al 4", ha assenyalat Jané, en referència a la decisió del govern, que després d'un canvi de nomenclàtor va elevar la seva alerta fins al nivell 4 després dels atemptats de Tunísia.

D' altra banda, i igual com ja va fer el seu antecessor en el càrrec, Ramon Espadaler -que recentment ha deixat la conselleria per les divergències d'Unió amb el full de ruta sobiranista del President Artur Mas-, Jané va advocar per celebrar una Junta de Seguretat a Catalunya, que no es reuneix des del 2009.

L'equip d'Espadaler ja va mantenir contactes amb el ministeri dirigit per Jorge Fernández Díaz per desbloquejar la convocatòria de la Junta de Seguretat, si bé finalment no es va arribar a cap acord.

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va assegurar el 3 de juny que hi havia base per convocar la Junta de Seguretat, encara que va tancar la porta al fet que els Mossos d'Esquadra puguin tenir presència directa a la Interpol, com ja va reclamar la Generalitat en l'última reunió.

Jané va insistir que "seria bo, positiu" que se celebrés una nova reunió de la Junta de Seguretat, encara que va advertir que no vol que sigui per "fer-se una foto", sinó per pactar acords. Per aquest motiu, va anunciar que ja ha mantingut els primers contactes per desbloquejar la convocatòria d'aquesta Junta -que reuneix els responsables del ministeri d'Interior i els de la Generalitat-, perquè "tota col·laboració sempre és necessària".