CRISI DEL DEUTE GREC

Grècia demana un tercer rescat a canvi de reformar pensions

Atenes sol·licita una nova ajuda financera a tres anys i es compromet a implementar reformes fiscals immediates

08.07.2015 | 15:46

Les autoritats gregues han enviat aquest dimecres al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), el fons de rescat europeu, una sol·licitud formal per a la concessió d'un nou préstec de tres anys de vigència, el que significaria el tercer programa de rescat del país hel·lè, que ha subratllat el seu desig de romandre dins de la zona euro "respectant les regles i regulacions".

"El MEDE ha rebut la sol·licitud grega", ha indicat un portaveu del fons de rescat europeu, confirmant així la petició oficial d'un nou rescat per part d'Atenes.

Segons les regles del MEDE, un país membre pot realitzar una sol·licitud d'ajuts per a l'estabilitat al president del Consell de governadors del MEDE, càrrec actualment ocupat per Jeroen Dijsselbloem, que també presideix l'Eurogrup.

La carta remesa al fons de rescat europeu pel ministre de Finances grec, Euclides Tsakalotos, inclou la petició per part de Grècia d'una facilitat de préstec o programa d'assistència amb "una disponibilitat de tres anys", en comptes dels dos de la anterior sol·licitud.

"El préstec serà utilitzat per fer front a les obligacions del deute de Grècia i garantir l'estabilitat del sistema financer", explica la missiva, on no es concreta l'import que hauria d'arribar aquest nou préstec.

Fonts europees han indicat que no esperen que es fixin les quantitats per al rescat de Grècia fins que es prengui una decisió definitiva sobre si hi ha base o no per concedir aquest tercer programa.

Proposta Grega

A canvi, el Govern grec expressa el seu compromís amb un exhaustiu programa de reformes i mesures a implementar en àrees com la sostenibilitat fiscal, l'estabilitat financera i el creixement econòmic a llarg termini.

En aquest sentit, Atenes proposa posar en marxa "immediatament" una sèrie de mesures que serien implementades "des de principis de la setmana que ve", incloent reformes fiscals i en l'àmbit de les pensions.

"Inclourem també accions addicionals que la República emprendrà per a l'enfortiment i modernització de la seva economia", assenyala el Ministeri grec, que anuncia que aquest 9 juliol serà presentada de manera detallada una "exhaustiva i específica agenda de reformes" per la seva avaluació per les institucions i la seva presentació a l'Eurogrup.

D'altra banda, el Govern grec expressa la seva voluntat que a la conclusió del període de disponibilitat del préstec o abans hagi recuperat l'accés ple i assequible als mercats per així afrontar les seves futures necessitats de finançament, així com una situació econòmica i financera sostenible .

Referent a això i "com a part de negociacions més àmplies que tindran lloc, Grècia dóna la benvinguda a l'oportunitat d'explorar potencials mesures a prendre de manera que el seu deute relacionada amb el sector oficial esdevingui sostenible i viable a llarg termini".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema