El jutge imputa Jordi Pujol fill per factures falses i contractes ficticis

JPF va cobrar 14 milions per un projecte sense justificació comercial

08.07.2015 | 00:00

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata imputa a Jordi Pujol Ferrusola l'elaboració de factures falses per 1,2 milions per uns treballs a Mèxic i el cobrament de 650.000 euros més en base a contractes de consultoria a Gabon dels quals no consta cap treball.
Aquestes acusacions s'atribueixen a Pujol Ferrusola en un acte en què es rebutja l'arxivament del cas contra l'empresari Luis Delso, que va pagar 15,2 milions d'euros el 2008 al fill de l'expresident català per la seva part d'un projecte urbanístic a Mèxic que, dos anys abans, havia comprat per només 1,2 milions.
El magistrat desgrana tres operacions en què van participar Delso (president d'Isolux) i Pujol Ferrusola en aquests dos països i que els van reportar beneficis milionaris mitjançant factures falses i contractes ficticis.
El jutge detalla que el 2006 Isolux va contractar tres societats vinculades a Pujol Ferrusola mitjançant factures falses per valor d'1,2 milions d'euros per a la "col·laboració en projectes de construcció i concessions d'infraestructures a Mèxic". Aquestes factures es correspondrien a treballs que, segons Delso, van ser "essencials" perquè Isolux fos adjudicatària del projecte de construcció de l'autopista Saltillo-Monterrey per 190 milions d'euros, sense que, segons el jutge, "s'hagi presentat cap document que donés fe d'aquests treballs, excepte els corresponents a les factures emeses i abonades". De la Mata recorda que Isolux va pagar a dues empreses de Pujol Ferrusola 650.000 euros per un projecte de construcció de xarxes elèctriques a Gabon el 2000 que es va fer en base a un contracte suposadament fictici, ja que tampoc consta "ni un sol document" que "testifiqui la realització de cap treball".
Delso va reconèixer fa uns mesos al jutge que va pagar 600.000 euros a Pujol fill per aconseguir un contracte a Gabon, encara que no va controlar si es va fer, i també que li va abonar 1,2 milions per intercedir en l'adjudicació de l'autopista, i gràcies a això van desaparèixer totes les traves per presentar-se al concurs.
La tercera operació sospitosa que detalla el jutge es refereix a la compra per part de Delso d'una participació del 21% que Pujol Ferrusola tenia al negoci immobiliari Azul de Cortés, a la Baixa Califòrnia. Pujol va comprar el 2006 aquesta participació a l'empresa Juandro Constructors, que havia adquirit els terrenys prèviament, per 1,3 milions de dòlars, i el 2008 va vendre aquest percentatge a Isolux per 15,2 milions d'euros, fet que li va reportar un benefici net de 14 milions d'euros en dos anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema