L'actual legislatura del Parlament acabarà previsiblement aquest mateix mes sense que pugui ser aprovada la Llei Electoral de Catalunya, un cop que la ponència que l'elaborava després de superar el debat a la totalitat vagi acabar ahir, dimarts, els seus treballs sense aconseguir l'acord suficient entre els grups.

La ponència ha donat per acabats els treballs després de mantenir una reunió que va durar menys d'una hora, després de constatar que el text que havia superat el debat a la totalitat no té, un cop més, el suport de les dues terceres parts de la cambra, que és la majoria que es requereix per aprovar la Llei Electoral.

Cap grup no ha modificat les seves postures respectives, i ni el PSC ha aconseguit incorporar l'anomenat "recompte únic" en el sistema electoral ni tampoc CDC, ERC, ICV-EUiA i la CUP han pogut segregar de la llei el títol corresponent a l'administració electoral.

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per tenir una llei electoral, que havia superat també el debat a la totalitat i, en conseqüència, havia estat incorporada als treballs de la ponència, no pot decaure formalment en acabar la legislatura, perquè la llei que regula aquest tipus d'iniciatives ho impedeix.

Tots els grups, no obstant això, han coincidit a considerar aquest fet d'"irrellevant" perquè, encara que la ILP no decaigui i hagi de ser debatuda de nou en la següent legislatura, ara mateix no hi ha prou consens perquè prosperi.

La ponència ha encarregat als lletrats de la cambra l'elaboració d'"un document de síntesi" perquè en la pròxima legislatura els diputats puguin aprofitar els treballs ja realitzats fins ara.

Des d'ICV-EUiA, el seu portaveu en la ponència, Jaume Bosch, va lamentar en declaracions als periodistes la falta de voluntat d'alguns grups per tirar endavant la llei electoral i ha acusat PSC, PPC i Ciutadans de tenir "una actitud obstruccionista".

Segons Bosch, la falta d'acord sobre el sistema electoral no impedia la possibilitat d'haver aprovat en una llei a part la nova Administració Electoral catalana, cosa en què sí que hi havia consens fins ara.

Això hauria permès aplicar "mesures d'una gran qualitat democràtica, molt innovadores, perquè no existeixen en cap altra llei electoral elaborada a l'Estat", va apuntar aquest mateix diputat.

"No obstant això -va afegir Bosch- avui [ahir per al lector] s'ha constatat que ni PSC, ni PPC ni Ciutadans desitgen que hi hagi una Sindicatura Electoral de Catalunya, perquè el que de veritat volen és que les pròximes eleccions catalanes del 27-S segueixin estant regulades per una junta electoral central, aquest és el motiu de fons".

La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va evitar parlar de "fracàs" de la llei electoral catalana, i va demanar fer una "reflexió" col·lectiva sobre els motius que han impossibilitat l'acord necessari entre els grups.

El Parlament intenta des del 2007 elaborar una Llei Electoral catalana a partir del text que va redactar una comissió d'experts designada a proposta dels partits, però en les successives legislatures no hi ha hagut cap articulat que hagi aconseguit l'acord suficient per ser aprovat amb la majoria requerida de 90 diputats (dos terços).