El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, ha proposat avui una bateria de mesures, entre elles castigar com a delicte l'increment no justificat de patrimoni de qualsevol funcionari públic, amb la qual cosa creu que en només cinc anys es reduiria el blanqueig en el 80 %.

Segons aquesta proposta, s'hauria de fer una declaració de béns quan s'accedeixi al càrrec i, en deixar-lo, si no es pot justificar un eventual increment patrimonial, s'incorreria en delicte.

Després de clausurar a Barcelona unes jornades sobre finançament irregular dels partits i del terrorisme, De Alfonso ha reconegut que la lluita contra el blanqueig "no acabarà mai". "És com un cargol fent el camí de sant Jaume, avançarà, però no arribarà mai fins al final", ha ironitzat. Tanmateix, ha assegurat que si s'aprovessin les cinc reformes legislatives que planteja, en tan sols un quinquenni s'aconseguiria reduir el blanqueig a Espanya en el 80%. De Alfonso proposa, per exemple, que s'aprovi una llei que prohibeixi als bancs operar o tenir sucursals en paradisos fiscals, i que es tipifiqui com a delicte la creació de societats pantalla.