El ministre britànic d'Economia, George Osborne, va anunciar ahir noves retallades en l'estat del benestar per tal d'aconseguir el seu objectiu d'eliminar el dèficit el 2020, alhora que va introduir incentius fiscals per a particulars i empreses. Osborne, el partit conservador del qual va guanyar els comicis legislatius del 7 de maig passat, va presentar a la Cambra dels Comuns el primer pressupost d'un Govern "tory" en solitari des del 1996, per a l'exercici 2015-2016 i amb el qual compleix la seva promesa electoral de reduir la despesa pública a costa de les prestacions socials. En una primera fase de retallades -la segona, corresponent als pressupostos ministerials, es detallarà a la tardor-, la factura social es reduirà en 12.000 milions de lliures (16.800 milions d'euros) en tres anys, amb l'eliminació de l'ajuda d'habitatge per a menors de 21 anys i la transformació en préstec de la beca de manutenció atorgada a universitaris sense recursos.

A més, es rebaixarà a 26.000-23.000 lliures anuals (de 36.400-32.200 euros) a Londres la quantitat màxima que una família pot demanar en ajudes estatals, mentre que les persones en habitatge social amb certs ingressos hauran de pagar un lloguer a preu de mercat.

Gràcies a una major recaptació d'impostos el 2014, Osborne va distribuir en tres anys, en comptes de dos, aquestes primeres retallades, que ascendiran a 37.000 milions de lliures (uns 51.800 milions d'euros) en tota la legislatura. La intenció de l'anomenat "canceller de l'Exchequer" és reduir progressivament el dèficit pressupostari, per la qual també compta amb aturar l'evasió fiscal, fins a aconseguir un superàvit del 0,4% dels ingressos nacionals el 2019-2020, un any més tard del previst.

Salaris baixos

El seu pla per als propers cinc anys és reposicionar al Regne Unit "d'una economia de salaris baixos, impostos alts i moltes ajudes socials a un país amb sous alts, impostos baixos i menys ajudes", va dir. En presentar el pressupost, el ministre va anticipar que l'economia britànica creixerà el 2015 el 2,4% (per sota del 2,5% pronosticat en la seva última intervenció al març), el 2,3% el 2016 i el 2,4 % el 2017.

Osborne ha assenyalat que, encara que l'economia britànica, que va avançar un 3% el 2014, "és més forta que fa cinc anys", no s'allunyarà de l'objectiu d'eliminació del dèficit, actualment el 4,9% del producte interior brut (PIB).

"Només cal mirar la crisi que es desenvolupa a Grècia mentre parlo per adonar-se que, si un país no té el seu deute sota control, el deute pren el control del país", va afirmar el ministre conservador. Juntament amb les retallades, Osborne va anunciar incentius fiscals. S'elevarà a 11.000 lliures anuals (15.400 euros) el llindar de pagament de l'impost sobre la renda, es reduirà al 18% la taxa de societats per al 2020 i, a partir del 2017, s'eliminarà l'impost de successions pels habitatges de menys d'un milió de lliures (1,40 milions d'euros) dels casats. A més, la cadena pública BBC assumirà el cànon televisiu dels majors de 75 anys.

D'ara endavant, els ajuntaments d'Anglaterra i Gal·les tindran potestat per ampliar l'horari comercial, que actualment es limita a sis hores a les grans superfícies, els diumenges i festius als seus districtes.

Un dels anuncis més ben rebuts al Regne Unit va ser que, d'aquí al 2020, s'elevarà el salari mínim interprofessional de 6,5 lliures (9 euros) a 9 lliures l'hora (12,6 euros). Segons Osborne, el seu pressupost "posa en primer lloc la seguretat econòmica i reconeix els britànics que treballen dur".

El ministre va insistir que el Regne Unit encara gasta massa i demana massa capital prestat, mentre que, va dir, la feble productivitat serveix d'indicador del fet que "no es construeix ni s'inverteix prou".

En la seva resposta a la proposta governamental, la líder en funcions del Partit Laborista, Harriet Harman, va criticar que els conservadors s'hagin presentat des de les eleccions com la formació de "la gent treballadora" quan, segons ella, volen apuntalar l'economia en detriment de la població.