El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el conflicte de competències plantejat pel govern contra el decret de la Generalitat pel qual es va crear el comissionat per a la Transició Nacional de Catalunya i ha acordat la seva suspensió temporal fins al pronunciament definitiu.

El Consell de Ministres va aprovar el 26 de juny passat la presentació d'un conflicte positiu de competències davant el Tribunal Constitucional contra el citat decret i va demanar-ne la suspensió en funció de l'article 161.2 de la Constitució, i va anunciar la seva voluntat de recórrer totes les decisions del govern català tendents a crear estructures d'Estat.

El Tribunal Constitucional, que admet també el recurs contra el pla per a la preparació d'Estructures d'Estat i el pla d'Infraestructures Estratègiques, fa el trasllat de la seva decisió a la Generalitat, que disposarà ara de vint dies per presentar al·legacions.

També s'ha admès a tràmit el recurs contra diversos preceptes del decret de la Generalitat pel qual es modifica la demarcació dels registres de la propietat, mercantils i de béns mobles de Catalunya. En sengles comunicats, el TC informa d'aquesta decisió i aclareix que l'admissió a tràmit "no suposa cap pronunciament sobre el fons del recurs" i recorda que disposa de cinc mesos de termini per ratificar o aixecar la suspensió de les decisions de la Generalitat recorregudes pel Govern.

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, quan va anunciar la presentació del recurs a final de juny, va explicar que el conflicte es plantejava un cop la Generalitat havia ignorat el requeriment que se li va fer el mes d'abril passat perquè fés marxa enrere en el nomenament de Carles Viver Pi-Sunyer com a comissionat per a La Transició Nacional.

Sáenz de Santamaría ja va avançar llavors que, en virtut del caràcter automàtic de la suspensió temporal sol·licitada pel Govern, el comissionat no podia desplegar cap de les seves actuacions. "És com si no existís", va arribar a dir.