El president rus, Vladímir Putin, aïllat per Occident, es va cobrir ahir amb una quinzena de mandataris a Ufà, on el grup BRICS va concloure una cimera amb una declaració a favor d'un món multipolar, i va posar en marxa el seu nou sistema financer, sense al·ludir al paper de Moscou en la crisi ucraïnesa.

Els caps d'Estat o de govern del Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica, les economies emergents BRICS, van tancar la seva trobada anual amb el reconeixement que el bloc afronta desafiaments globals, però decidits a seguir sent un motor de creixement, un "far d'esperança", com el va definir el primer ministre indi, Narendra Modi.

A la clausura d'aquesta cimera a la capital de la república russa de Baixkíria, s'hi va sumar una altra desena de mandataris de països exsoviètics i asiàtics que avui participaran en la trobada de l'Organització de la Cooperació de Xangai, un bloc regional de seguretat i cooperació politicoeconòmica.

"Saludem la culminació del procés de creació del Nou Banc de Desenvolupament (NBD) i del Fons de Reserves amb un volum de recursos total de 200.000 milions de dòlars", va afirmar Putin. "El NBD -considerat ja com un "mini FMI"-, amb un capital de 100.000 milions de dòlars, portarà a terme projectes de desenvolupament d'envergadura en els països de la nostra organització. Esperem que els primers ja es posin en marxa el pròxim any", va dir el líder del Kremlin.