La negativa de la CUP a participar en un "espectacle mediàtic" va fer desconvocar ahir al vespre la reunió prevista per a aquesta tarda entre partits sobiranistes i entitats, segons que van informar fonts del Govern i de l'esquerra independentista. La CUP va argumentar que no volia participar en "cimeres espectacle" i així ho va transmetre a l'executiu. De fet, en un comunicat, ja va advertir que no participaria en un procés com el que es va viure amb el 9-N, amb unes "dinàmiques que en diverses ocasions van posar en risc la viabilitat de la consulta". "Les filtracions unilaterals o interessades no ajuden a tenir cap debat seriós", avisa la formació.

El president de la Generalitat, Artur Mas, havia convocat per avui a la tarda la cimera per intentar acordar la manera com es presentaran partits i entitats a les eleccions del 27-S després que s'hagin propugnat diversos tipus de llistes unitàries independentistes. La reunió ja va ser anunciada dimecres en unes declaracions de Mas a una televisió.

L'objectiu de la cimera havia de ser intentar articular una llista unitària independentista, possiblement proposada per les principals entitats sobiranistes, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. ERC i la CUP defensen una candidatura elaborada per les entitats però sense partits o sense polítics en actiu, a fi de garantir el seu caràcter transversal, i coincideixen que, una vegada celebrades les eleccions de tipus "plebiscitari" del 27-S, caldria convocar altres de constituents, les quals tindrien lloc entre quatre i cinc mesos més tard, segons aquests partits. CDC i Artur Mas recelen d'aquesta proposta i intenten convèncer la resta de partits i les entitats perquè s'avinguin a la seva idea d'una llista unitària de la societat civil "amb el president". Mas, també, ha traslladat als altres partits que si no veu que hi hagi un acord prou fort i viable que garanteixi el caràcter plebiscitari del 27-S es reserva la possibilitat de posposar la convocatòria ja que la legislatura no acaba fins a 2016.

Els contactes

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el diputat de la CUP David Fernández es van trobar ahir de nou als passadissos del Parlament. Mentre el ple discutia mocions, els dos van estar parlant en solitari. Cap dels dos va voler fer declaracions ni explicar el contingut de la conversa. Mas, però, va fer broma assegurant als periodistes que havien "parlat del cap de setmana".

De fet, les trobades són constants entre els partits abans de la cimera, on s'intentarà acordar una llista conjunta. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el coordinador general de CDC, Josep Rull, es van veure ahir al matí en un dels múltiples contactes que s'estan mantenint.

Després que l'ANC celebrés la seva consulta interna dissabte passat, la setmana ha estat marcada per les diferents reunions i contactes entre els partits i les entitats, alguns més públics perquè s'han celebrat al Parlament mentre durava el ple.

Mas i Fernández van conversar ahir però ja s'havien reunit dimecres a la tarda al despatx del president de la Generalitat, una reunió que tots dos van valorar de "correcta". Amb Oriol Junqueras a Sud-Amèrica on explica el procés català, Marta Rovira ha estat l'encarregada dels contactes per part dels republicans. Mas havia convocat la cimera amb partits i entitats per a aquesta tarda coincidint amb el retorn d'Oriol Junqueras de l'Uruguai.