El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar ahir que esperava resoldre en "pocs dies" la llista unitària independentista per a les eleccions catalanes del 27 de setembre. Durant l'acte de presentació del llibre que recull els 24 informes publicats pel Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) des de la seva creació fa quatre anys i mig, Mas va fer aquesta breu referència a la situació política actual, marcada pels contactes entre partits per conformar aquesta candidatura i per la incògnita de si hi haurà o no polítics en actiu. "Ara som en una etapa que veurem exactament com acaba. Veurem quin tipus de govern hi ha a Catalunya en els pròxims temps, quina composició té, cosa que ja veieu que està en l'aire en aquests moments, encara que espero que es pugui resoldre en molt pocs dies a partir d'ara", va dir Mas.

Mas, que serà rebut pel rei Felip VI al palau de la Sarsuela el proper dia 17, va destacar que els integrants del CAREC, tot i les seves "visions i sensibilitats diferents", havien estat capaços de "treballar junts, units per un bon objectiu".

En aquesta línia, Mas va remarcar que aquest "bon exemple" del CAREC i d'altres organismes assessors del Govern era "un bon referent a la Catalunya d'avui i a la que vingui a partir d'avui mateix", fent així un paral·lelisme amb la polèmica al voltant a la llista unitària del 27-S.

De fet, Mas va ressaltar que el cas del CAREC, un organisme presidit per Salvador Alemany i format per empresaris, economistes i acadèmics, principalment, "supera aquella imatge de Catalunya com un país de capelletes (...) en la que tothom pensa igual".

D'una altra banda, Mas va recordar en el seu discurs que justament ahir es complien cinc anys de la manifestació celebrada a Barcelona contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre un Estatut que ja va néixer "a empentes i rodolons". Mas va assegurar que algunes "forces polítiques catalanistes" van ajudar aquell any el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero a "salvar" Espanya del rescat europeu i, en canvi, aquell gest no va tenir cap tipus de "retorn" o de "compensació". "Poques setmanes després es va enfonsar l'últim intent seriós de millora d'autonomia de Catalunya amb l'Estatut", va lamentar Mas, que va recordar que l'últim capítol d'aquesta polèmica era la suspensió del comissionat per a la Transició Nacional, l'organisme encarregat de preparar les anomenades "estructures d'Estat" que lidera l'exvicepresident del Tribunal Constitucional Carles Viver Pi-Sunyer.

En un altre ordre de coses, ahir es va conèixer que el Rei rebrà divendres que ve al seu despatx del Palau de la Sarsuela el president de la Generalitat, Artur Mas.

Les reaccions

El diputat de la CUP David Fernández va rebutjar ahir una llista única independentista per al 27-S amb partits i va avisar que convertir el debat en un "plebiscit" sobre si ha d'anar a la candidatura el president català, Artur Mas, pot "fer ensopegar el procés" sobiranista. "No es pot jugar. Això no és un plebiscit sobre Artur Mas. I convertir-ho en això és fer ensopegar el procés", va avisar Fernández en declaracions a Catalunya Ràdio.

Fernández va reiterar que la CUP no negociarà una candidatura unitària de partits: "No és cap novetat. El país és massa complex i la riquesa, la pluralitat i les contradiccions del país no caben en una llista única". El diputat al Parlament va recordar que l'esquema inicial pel qual apostava la seva formació eren unes eleccions plebiscitàries i constituents, amb tres llistes, amb les quals es computava igualment el vot al sí a la independència: "Això segueix sent vàlid", va assenyalar. Fernández va descartar que s'ajornessin les eleccions del 27 de setembre si no hi havia acord entre els partits sobiranista per concórrer junts, encara que "sobre el paper hi ha la possibilitat" que passi, perquè, seguint els terminis legals, el decret de convocatòria dels comicis no se signarà fins al 3 d'agost.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar que la proposta que analitzaven partits i entitats independentistes d'una llista unitària per al 27-S sense polítics era "embolicar la troca" per part de Mas. "Un té la sensació que en lloc de presentar-se ell per representar els ciutadans, vol que una part dels ciutadans es presenti per representar-lo a ell", va subratllar.

Per a la vicepresidenta, la convocatòria de les eleccions el 27 de setembre "és la constatació d'un fracàs" ja que serien "les terceres en cinc anys" a Catalunya.

Des de les files ecosocialistes, Joan Coscubiela, elegit candidat d'ICV per al 27S, va denunciar ahir la "inestabilitat" en la qual ha situat Catalunya el president de la Generalitat, Artur Mas, i va qüestionar si té "sentit" confeccionar una llista independentista sense polítics.