El ministre grec de Finances, Euclides Tsakalotos, va defensar ahir la proposta del Govern d'Alexis Tsipras enviada als creditors dijous i va assegurar que és millor que la primera versió rebutjada per una àmplia majoria de la població en el referèndum.

En la seva intervenció davant el Parlament, Tsakalotos va dir que no és "moment per a celebracions i triomfalismes", ja que el Govern està convençut que es tracta "d'un acord molt difícil", de manera que "ningú no ha celebrat el resultat del referèndum".

Tsakalotos es va defensar de les crítiques sorgides entre les pròpies files de Syriza, que han parlat de "capitulació", i entre les que diversos diputats van expressar obertament la seva dissidència.

El ministre, que va assumir la cartera de finances aquesta setmana després de la dimissió de Yanis Varufakis, va destacar que la proposta actual no és la mateixa que es va sotmetre al referèndum de diumenge passat, doncs a més de les mesures fiscals, el pla recull dos pilars importants: el paquet d'inversions conegut com "pla Juncker" i la reestructuració del deute.

"Hi ha moltes coses (sobre el deute) que es faran com les proposem. Els bons del Banc Central Europeu i del Fons Monetari Internacional passaran a ser bons del Mecanisme Europeu d'Estabilitat", va assenyalar per afegir que hi ha més "diverses propostes no només sobre el deute a curt termini, sinó també per a la qual venç el 2022".

El ministre va explicar que davant les peticions d'alguns països de l'eurozona d'aplicar més retallades causa de l'empitjorament de la situació econòmica per la imposició dels controls de capital fa dotze dies, el Govern ha proposat mesures que proporcionen més ingressos. En aquest sentit, va remarcar l'esforç realitzat per aconseguir un "repartiment diferent" de les càrregues impositives.

Es va referir així a l'increment de l'impost de solidaritat als ingressos superiors a 30.000 euros, l'augment dels impostos als armadors i per als productes de luxe i les mesures per combatre l'evasió fiscal com l'elaboració d'un cadastre. El ministre va afegir que hi ha "àrees grises" que s'hauran de negociar amb els creditors, com quina seria la forma d'avaluació del programa de reformes.

El ministre Tsakalotos va dir que perquè el BCE augmenti de nou el sostre de crèdits d'emergència a què pot recórrer la banca grega, que actualment manté sense injecció de liquiditat, "necessita veure que la negociació està de nou en marxa".

Era previst que el Parlament iniciés ahir la sessió per debatre la proposta i decidir si dóna llum verd al primer ministre, Alexis Tsipras, per continuar la negociació.