L'advocada del subinspector dels Mossos d'Esquadra imputat per les lesions oculars sofertes per Ester Quintana, en rebre l'impacte d'una pilota de goma el 14N del 2012, ha reconegut per primera vegada que les ferides a la dona van ser produïdes per un objecte que va sortir d'una arma policial.

Segons han informat a Efe fonts de l'entorn de Quintana, l'advocada del subinspector, Olga Tubau, va admetre verbalment dimecres passat durant una vista sobre el cas celebrada a l'Audiència de Barcelona que les lesions oculars que havia patit la dona van estar produïdes per l'impacte d'un objecte que va sortir d'una arma policial.

Tubau, que avui ha evitat confirmar o desmentir aquest extrem, va sostenir, segons les mateixes fonts, que les lesions a causa de les quals Quintana va perdre un ull van tenir el seu origen en l'actuació policial amb motiu de la vaga general del 14N.

El titular del jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona, Francisco González Maillo, va acordar al març passat enviar a judici el subinspector i l'escopeter dels Mossos d'Esquadra imputats per les lesions que va patir Quintana, mitjançant un escrit en el qual va retreure els canvis en la versió oficial de la policia catalana i de la conselleria d'Interior.

El jutge d'instrucció va concloure la instrucció donant per bona la versió de la dona, avalada pels informes pericials, que va perdre l'ull per l'impacte d'una pilota de goma, que segons el magistrat va ser llançada per l'escopeter imputat, per ordre del subinspector també imputat.

El magistrat va recriminar a Interior les seves versions contradictòries, ja que la conselleria ha defensat diferents postures al llarg del procediment, encara que sempre ha negat que la dona resultés ferida per l'actuació policial.

La vista d'aquest dimecres, relativa a un recurs d'apel·lació presentat per la defensa dels dos mossos -que encara està pendent de resolució-, és un dels últims tràmits que queden perquè es pugui celebrar el judici.

L'Audiència de Barcelona ja va donar la raó a Quintana al juliol de l'any passat, en revocar la decisió del jutge d'instrucció de limitar a una imprudència l'actuació dels dos mossos imputats, en entendre que no es pot descartar que disparessin l'escopeta apuntant directament les persones que es manifestaven.

D'aquesta forma, l'acusació exercida per l'advocada de Quintana podrà acusar els dos mossos d'un delicte de lesions doloses, que poden comportar penes d'entre 6 i 12 anys de presó.

Els dos mossos imputats van canviar a última hora, quan la instrucció ja era a punt d'acabar, l'advocat de la Generalitat i van contractar Olga Tubau -el subinspector- i una sòcia del seu despatx -l'escopeter. Amb el canvi de defensa, els mossos imputats van demanar noves diligències, que això no obstant van ser rebutjades pel jutge, en considerar que no eren ni necessàries, ni útils ni pertinents i que només pretenien "dilatar" la causa i introduir "dubtes" sobre la investigació, en relació amb fets que ja s'han descartat, com que a la zona es disparessin projectils de precisió.

El cas d'Ester Quitana, que va provocar la dimissió del llavors cap dels antiavalots Sergi Pla i va pesar com una llosa sobre l'equip de Felip Puig i de l'exdirector dels Mossos Manel Prat, va propiciar la creació d'una comissió al Parlament en què es va acordar prohibir l'ús de les pilotes de goma a Catalunya, mesura vigent des de l'1 de maig del 2014.