El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reclamat aquest dissabte no confondre rivals amb enemics i ha apel·lat a sumar "les millors habilitats de tothom", com es fa en l'esport. Mas ha fet aquestes declaracions en el marc de la clausura del II Congrés de l'Esport Català, assegurant que hi ha certs valors de l'esport que serveixen en altres àmbits de la societat i que són molt útils en el moment que viu el país. En primer lloc, ha destacat que els participants en el Congrés són "gent diferent que ha estat capaç d'arribar a un acord en poc temps" i ha assegurat que aquest és "un bon missatge". D'altra banda, també ha dit que, com en l'esport, "fins que no s'acaba el joc no hi ha resultat final".

Mas ha clausurat aquest dissabte el II Congrés de l'Esport Català, que després de tres mesos de treball ha arribat a unes conclusions sobre els reptes de futur. En primer lloc, el president els ha felicitat per aquesta feina i pel fet d'haver pogut consensuar aquestes conclusions, cosa que ha assegurat que envia el missatge que "en poc temps, gent diferent, amb sensibilitats i visions diferents es poden seure, debatre i arribar a bons acords".

En aquest sentit, ha considerat que hi ha certs codis de funcionament de l'esport que haurien de ser extrapolables a d'altres àmbits, en velada al·lusió al moment que viu la política catalana. Així, ha explicat que encara que hi hagi gent que pugui pensar diferent, en l'esport "no hi ha enemics sinó rivals o adversaris" i ha alertat que si això es confon es poden cometre "errors grans". "Si creus que és un enemic t'equivoques molt", ha dit.

Un segon ítem que ha apuntat és que en el joc en equip del que es tracta és de "sumar les millor habilitats i capacitats de tothom per aconseguir l'èxit" i ha alertat que quan algú vol destacar individualment "malament". Ha afegit que quan s'aposta per sumar totes les capacitats possibles "és quan hi ha bon resultat".

Per últim, ha apuntat un tercer aspecte esportiu que és el de que fins que no finalitza una competició no hi ha un resultat. En velada al·lusió al debat actual i reconeixent que en les darreres setmanes se sentiran molts pronòstics sobre el procés, Mas ha asseverat que cal fixar-se en la pràctica esportiva i ser conscients que "fins que no s'acaba no es coneix el resultat final".

Amb tot això, el president ha volgut expressar que alguns codi de funcionament en l'esport "serveixen per al funcionament de la societat" i ha dit que "si algú es despista" pot recórrer a aquests valors.

Tenir "totes les eines" per impulsar també l'esport

Mas ha destacat també la importància del sector de l'esport a Catalunya, que ha recordat que és un dels ítems de projecció internacional. Ha dit també que no es tracta d'un àmbit sectorial sinó que és intrínsec a molts aspectes de la societat.

Mas ha rebut del secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, les conclusions del Congrés i ha reconegut que hi ha part de les coses que es proposen que no es poden fer perquè no es disposen de les eines i competències necessàries. Ha assegurat que Catalunya es pot equiparar amb molts països en aspectes esportius però que pel que fa a la "caixa d'eines", la catalana no està tan plena com la d'altres països.

Per això, ha fet una crida a que tothom sigui conscient que cal treballar per tal que Catalunya "tingui totes les eines per fer tota la feina" que s'ha plantejat.

Nova conselleria d'esports

Pel que fa a les conclusions del congrés, Tibau ha reclamat una nova conselleria centrada en l'àmbit de l'esport, així com una nova llei de l'esport català. Tibau ha destacat la importància de la pràctica esportiva i la necessitat que aquesta tingui el reconeixement necessari a la societat.

Per la seva banda, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, s'ha mostrat convençut que le Congrés contribuirà a fixar un punt de partida i un estímul per situar l'esport català "en el primer nivell". Homs ha estat l'encarregat d'obrir aquest trobada, que s'ha celebrat al es instal·lacions de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC). El conseller ha afirmat que en el "context de canvi on està immers el país" el congrés ha de servir donar "el lloc que el món de l'esport mereix" en el conjunt del país.

"Hem de prendre les conclusions d'aquest congrés com un programa de país", ha afirmat. Ha afegit que les administracions han "d'entomar i tirar endavant" aquestes conclusions, que ha destacat que "són producte del consens, de la unió que fa la força". "Desitjo que aquesta capacitat de consensuar i establir programes de país s'entengui també en altres àmbits més generals", ha dit en la mateixa línia de les paraules de Mas.

Les conclusions són el resultat de quatre mesos de treball coordinat per la Secretaria General de l'Esport mitjançant el Consell Català de l'Esport i amb el suport de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC). Les cinc comissions que han treballat són: Activitat Física, Esport i Salut; Formació i Educació; Alt Rendiment i Esport Federat; Empresa, Esport i Turisme; i els Clubs Catalans del Futur.