Les espècies d'abellots d'Amèrica del Nord i Europa decreixen peruqè no es poden adaptar al canvi climàtic, fet que indica que alguns animals no seran capaços de canviar els seus hàbitats per sobreviure, segons un estudi que publica la revista Science.

Aquests insectes no estan migrant els seus hàbitats en direcció al nord per esquivar l'increment de les temperatures tant a Amèrica del Nord com a Europa.

Els abellots són molt bons pol·linitzadors de tot tipus de plantes silvestres i conreades i s'utilitzen, per exemple, per pol·linitzar tomaqueres en hivernacles

"Aquest estudi és important perquè reforça la tesi que algunes espècies no seran capaces de canviar els seus hàbitats per adaptar-se al canvi climàtic", va explicar Sacha Vigneri, editor associat de la revista Science.

Un dels efectes del canvi climàtic que s'ha observat en moltes espècies animals és la tendència a canviar els seus hàbitats geogràfics cap a la regió polar o a zones de més altitud en resposta a l'augment de la temperatura.

"Però per a les espècies que van evolucionar en condicions fredes, com els abellots, el canvi climàtic pot ser el tipus d'amenaça que realment els faci desaparèixer", va alertar Jeremy Kerr, autor principal de l'estudi i professor del departament de biologia de la Universitat d'Ottawa (Canadà).

Per elaborar aquesta investigació, Kerr i el seu equip van generar una base de dades d'observacions geogràfiques de 67 espècies de abellots d'Europa i Amèrica del Nord entre els anys 1901 i 2010.

Amb aquesta informació, van comparar els canvis d'hàbitats de les espècies d'abellots en latituds més al nord en les últimes tres dècades amb el període comprès entre el 1901 i el 1974, quan el clima era més fred.

El que van descobrir, per a sopresa seva, és que en les dècades recents i més calentes els abellots no han mudat els seus hàbitats al nord per sobreviure.

Alhora, van constatar que, dins d'aquests hàbitats, les poblacions establertes més al sud es van moure cap a les parts més altes i fredes.

"Potser hem d'ajudar aquestes espècies a establir noves colònies en indrets més al nord i continentals", ha apuntat l'investigador Kerr.

Els científics també van estudiar si alguns dels factors que estan darrere del canvi climàtic, com l'ús de la terra o els pesticides, influeixen en la pèrdua d'hàbitats d'abellots a Amèrica del Nord i Europa.

La seva conclusió és que el retrocés d'aquestes espècies és igual de probable tant si s'apliquen com si no s'apliquen pesticides i independentment de la intensitat de l'activitat agrícola.

El factor determinant per al decreixement de les poblacions d'abellots són els canvis freqüents i accentuats en el clima, com les onades de calor. "Aquests fenòmens poden colpejar amb força aquestes espècies, i això és una amenaça que ja està tenint conseqüències", ha assenyalat Kerr.

"El canvi climàtic ha atrapat les espècies d'abellots; el resultat són greus pèrdues d'espècies en les àrees més calentes en els dos continents", ha afegit l'investigador.

Aquest equip de científics fa una crida en el seu article de Science a continuar investigant com afecta el canvi climàtic a les espècies d'abellots. Alhora, subratlla la importància de conservar aquestes espècies d'animals arreu del món i evitar que puguin extingir-se en el futur.