El cost d'una hipoteca el 2015 no depèn tant de l'interès com de les assegurances, el veritable punt sensible del contracte que hem de vigilar per no pagar més, segons dades del comparador en línia HelpMyCash.com analitzades per habitaclia.com.

Les assegurances obligatòries en tots els bancs espanyols que concedeixen hipoteques tenen un preu molt diferent depenent de l'entitat i poden oscil·lar entre els 116 euros de l'assegurança de vida de la Hipoteca Bankoa, als 651 euros de la mateixa assegurança a Liberbank. La mitjana es situa en els 200 euros per assegurança.

Els interessats poden trobar els preus en qualsevol oferta d'hipoteques, a peu de pàgina, entre la lletra petita, al costat de l'asterisc que explica com es calcula el TAE. Cada assegurança ens fa pagar de mitjana 20 euros més al mes.

Prenem com a exemple una hipoteca de 150.000 euros a 30 anys i a Euríbor + 1 % amb la qual pagaríem 494 euros de quota mensual (5.928 ? anuals). Si suposem que cada assegurança costa 200 euros anuals, és a dir, 16,6 euros mensuals, la despesa mensual passa de 494 euros a 511 euros amb una assegurança, a 527 euros amb dues assegurances i a 544 euros si es contemplen tres assegurances obligatòries.

Segons càlculs del comparador d'hipoteques HelpMyCash, aquests augments d'aproximadament 20 euros al mes per assegurança equivalen a tenir una hipoteca amb un interès d'Euríbor +1,20 % (amb una assegurança), Euríbor +1,45 % (amb dues assegurances) i Euríbor +1,70 % (amb tres assegurances). És a dir, en una hipoteca mitjana de 150.000 euros, cada assegurança contractada equival a pujar més de 0,20 punts l'interès.

Cal afegir que com més petita sigui la hipoteca, més incrementen les assegurances el cost mensual de la mateixa. Per exemple, si la hipoteca només fos de 75.000 euros a 30 anys, la quota d'una hipoteca a Euríbor + 1% passaria de 247 euros sense assegurances a 264 amb una assegurança, l'equivalent d'una hipoteca a Euríbor +1,50%.

Què cal fer per pagar menys?

Des del comparador expliquen que tot el que podem fer per evitar aquest increment és sol·licitar informació exhaustiva al banc abans de signar el contracte.

D'entrada, quantes i quines són les assegurances obligatòries. Si hi ha pòlisses optatives a canvi de baixar-nos el diferencial, per exemple, haurem de fer càlculs abans d'acceptar.

Cal recordar que l'única assegurança obligatòria que contempla la legislació actual és la contra incendis o assegurança de la llar.

D'altra banda, hem de saber durant quants anys és obligatori que les tinguem contractades en el banc i no en una companyia asseguradora tradicional, que solen resultar més barates.

També cal preguntar al banc com les haurem de pagar. I és que no és el mateix tenir una quota anual que una assegurança PUF (prima única finançada) que s'afegirà a la suma de la hipoteca augmentant els interessos. És millor escollir pagar l'assegurança un cop l'any que permetre que el banc ens deixi aquests diners a canvi d'interessos, ja que al final acabarem pagant aquesta assegurança més cara.

HelpMyCash també insisteix que cal que insistim en preguntar al banc quants diners a l'any suposarien en el nostre cas particular. El banc ens dirà que el preu és difícil de dir perquè depèn de cada cas. Hem d'apuntar que estem disposats a donar tota la informació necessària sobre nosaltres però que necessitem saber el cost aproximat de les assegurances per poder comparar la seva oferta amb d'altres.

I quin seria el diferencial si decidim no contractar les assegurances? Molts bancs ofereixen l'opció de no contractar algunes assegurances però pagar una quota més gran.