El sector independentista d'UDC, agrupat a la plataforma Hereus UDC 1931 ja té nou partit polític. Demòcrates de Catalunya és el nom que els crítics han escollit per agrupar el que fins ara era Hereus UDC 1931 i que va demanar el no en la consulta interna d'Unió sobre el paper que el partit havia de tenir en el procés. DdC es va presentar ahir en una Sala Barts de Barcelona plena de gom a gom, amb un miler d'assistents a l'interior i desenes més que van haver de quedar al carrer.

L'expresident del Parlament Joan Rigol, l'actual presidenta Núria de Gispert i el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, van ser les cares més visibles del nou projecte, que van assegurar que neix per "estar al costat del president Mas" i treballar perquè el 27-s s'entengui com un plebiscit i aconseguir la independència de Catalunya. Tots ells van ser molt crítics amb l'actual direcció d'UDC. Castellà va explicar que el nou partit neix per "salvar" l'esperit d'UDC ja que va assegurar que tot i que es perden les sigles no perden l'ànima. "Ens poden treure les lletres però no l'ànima d'un projecte fidel al poble i que defensa la independència", va declarar.

Per Castellà, el partit neix amb la voluntat de ser diferent als tradicionals, sense estructures tancades ni militants i "amb voluntaris", sense secretari general i amb un comitè nacional i territorial "iguals". Va afegir que l'objectiu del comitè serà coordinar el debat ideològic i escollir els candidats, que va dir que es farà a través de primàries "de veritat".

Sobre si el 27-s hi haurà un candidat de Demòcrates de Catalunya, Castellà va assegurar que aquest és un dels debats que s'ha de tractar en el si del nou partit. Va explicar també que Demòcrates de Catalunya neix com un partit "pobre" perquè no compta amb finançament per part dels bancs i s'han compromès a no endeutar-se demanant-los diners.

Durant tota la presentació, la crítica a l'actual direcció d'UDC, encarnada per Josep Antoni Duran i Lleida, va ser constant. Per exemple, Castellà va dir que el nou partit permetrà que "mai més ningú passi por ni rebi una trucada amenaçadora". "Avui tanquem la porta, passem pàgina i deixem enrere el Palace i tot el que representa", va asseverar.

De Gispert, que va anunciar que aquest dilluns es donarà de baixa d'UDC, va assegurar que amb la presentació del nou partit acaba "l'agonia" de cinc anys i va afirmar que volen defensar clarament la independència de Catalunya i deixar enrere aquells que encara defensen un projecte "regionalista i autonomista". En aquest sentit, va dir que si encara hi ha qui vol defensar "una miqueta d'autogovern" que ho continuï fent. La presidenta també va dir que el nou partit vol sentir la veu del poble i allunyar-se del que representa "anar AVE amunt i avall a la suite del Palace, a Brusel·les, a Xile o a Nova York i dient amb tuits que això que es fa a Catalunya no té futur", en una al·lusió clara a Duran i Lleida.

D'altra banda, també va criticar que els tres consellers d'Unió Democràtica de Catalunya: Ramon Espadaler, Josep Maria Pelegrí i Joana Ortega van ser durant la legislatura "al costat de Mas i teòricament del procés" i, en canvi, van marxar de cop i dient que ho feien per coherència.