Regió 7

Un narcotraficant s´escapa d´una presó d´alta seguretat mexicana

Joaquín Guzmán va aprofitar una obertura
per fugir per segona vegada
de la presó sense ser vist

13.07.2015 | 00:00
 ´El Chapo´, un dels ´capos´ del narcotràfic més influents de Mèxic
´El Chapo´, un dels ´capos´ del narcotràfic més influents de Mèxic

Càmeres de circuit tancat, sensors de moviment i una infinitat de mesures de seguretat converteixen al penal Altiplano I en un lloc del que sembla impossible escapar, excepte per al capo del narcotràfic mexicà Joaquín Guzmán, que va fugir aquest cap de setmana en una operació de pel·lícula. El nom complet del penal és Centre de Readaptació Social Número 1 Altiplano i està situada a l'Estat de Mèxic, a 25 quilòmetres de Toluca, i a uns 90 de Ciutat de Mèxic. El seu nivell de seguretat "és màxim i hi ha sistemes i equips electromecànics i electrònics com ara un circuit tancat de televisió, control d'accessos, alarmes, detectors de metall, drogues i explosius, radiocomunicació, veu i dades, sensors de presència, i telefonia", segons un informe d'accés públic sobre les presons del país.
Joaquín El Chapo Guzmán, líder del càrtel de Sinaloa i que havia ingressat al centre penitenciari el febrer del 2014, va ser vist per última vegada a les 20.52 hores de dissabte a la zona de les dutxes. En una roda de premsa, el titular de la Comissió Nacional de Seguretat, Monte Alejandro Rubido, va assenyalar que en aquest mateix espai s'hi va trobar "un buit de 50 per 50 centímetres i 1,5 metres de profunditat que comunicava amb un conducte vertical", i aquest al seu torn amb un túnel. El túnel, va assenyalar el funcionari, "compta amb canonada de PVC per a ventilació, enllumenat i una motocicleta adaptada sobre rails com a mecanisme d'extracció" que pel que sembla va ser utilitzada per a treure la terra. Al llarg del túnel es van trobar "instruments de construcció, tancs d'oxigen, recipients amb combustible, fustes i canonades. El passatge desemboca en un immoble que es troba en una obra il·legal al sud-oest del centre federal (la presó) a la colònia Santa Juanita", va detallar.
Aquesta no és la primera vegada que El Chapo escapa d'una presó penal de màxima seguretat.
El gener del 2001 ho va fer d'un altre recinte, el Puente Grande situat a la ciutat de Guadalajara, a l'oest de Mèxic. De moment no se sap on pot estar el penal fugat i es continua treballant per trobar-lo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema