Els bancs a Grècia romandran tancats en els pròxims dies a l'espera que el Banc Central Europeu (BCE) torni a oferir injeccions de liquiditat, segons fonts de la unió bancària hel·lena. "Els bancs disposaran de liquiditat suficient fins demà", dia en què el BCE tornarà a deliberar sobre els crèdits d'emergència a la banca grega, va dir la font esmentada.

De moment, es mantindrà per tant en 60 euros el límit de retirada d'efectiu en caixers, així com la prohibició d'efectuar transaccions a l'estranger, amb excepció de pagaments comercials aprovats per una comissió especial.

Es manté, en canvi, sense límit les transaccions electròniques nacionals, així com les retirades d'efectiu en caixers amb targetes de bancs a l'estranger.

La decisió es va prendre després que el consell de govern del BCE decidís ahir novament no oferir liquiditat addicional als bancs grecs i mantenir el màxim de crèdits d'emergència a 89.000 milions d'euros, malgrat l'acord assolit al matí entre el govern d'Atenes i els líders de l'eurozona per iniciar negociacions sobre un tercer rescat.

Segons les citades fonts bancàries, la decisió del BCE de no oferir finançament addicional es va deure bàsicament al fet que en els bancs grecs hi va haver entrades de liquiditat en els últims dies.

Fonts governamentals han precisat a Efe que en els bancs hi ha encara al voltant de 350 milions d'euros disponibles, una xifra relativament alta si es té en compte que dijous passat quedaven ja només 700 milions d'euros. Això es deu, segons les citades fonts, que l'Estat va injectar en el sistema bancari 200 milions d'euros del pagament de salaris. Aquests diners va poder ser desemborsat perquè l'Estat, al seu torn, va tenir ingressos inesperats procedents del pagament d'impostos de molts empresaris que, per por a patir quitances en els seus dipòsits, van optar per saldar deutes amb el fisc.

El BCE té previst celebrar la seva pròxima conferència telefònica demà, dia per al qual està prevista la votació al Parlament hel·lè del primer paquet de mesures acordades ahir a la matinada entre Grècia i els socis de l'eurozona. Els analistes parteixen de la base que, quan puguin obrir els bancs, es mantindrà el control de capitals durant algun temps.